Πρώτο Βραβείο στo “D-Waste Atlas” για την καινοτομία στον τομέα της Διαχείρισης Αποβλήτων

Ο “D-Waste ATLAS” τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Waste Management ICT Innovation στην τελετή απονομής των ΔΕΗ Environmental Awards 2013, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής

και Τεχνικής Επιτροπής της ISWA, Ιδρυτής και CEO της D-Waste και κ. Αντώνης Μαυρόπουλος. Ο κ.Μαυρόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε : “O D-Waste ATLAS αποτελεί μία νέα προσπάθεια, μόλις έξι μηνών, για μία παγκόσμια χαρτογράφηση της διαχείρισης απορριμμάτων, πίσω από την οποία βρίσκεται μία ισχυρή βάση δεδομένων.

Στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας η D-Waste ανέπτυξε συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς, αναγνωρίζοντας αυτή την προσπάθεια , η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον ανακοίνωσε την συνεργασία της με την D-Waste για την πλήρη χαρτογράφηση των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων.

Στην τελετή, βραβεύθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του Περιβάλλοντος & την αειφορία. Στην κατηγορία Waste Management βραβεύτηκαν επιχειρήσεις και οργανισμοί που εφήρμοσαν επιτυχημένες πρακτικές και εγκαταστήσαν σύγχρονη τεχνολογία για την αποτελεσματική εκμετάλλευση, αξιοποίηση ή διαχείριση των αποβλήτων, που προκύπτουν από την παραγωγική τους διαδικασία. Επίσης, βραβεύτηκαν επιχειρήσεις που υλοποίησαν επιτυχημένες πρακτικές επικοινωνίας για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την αειφορία.

Η τελετή απονομής των ΔΕΗ Environmental Awards 2013 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, μέσα σε ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο και εορταστικό κλίμα.

Τα βραβεία τελέσθηκαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Χορηγός Τίτλου είναι η ΔΕΗ, Χρυσός Χορηγός η AIG, Χορηγός η ΔΕΠΑ και η Εταιρεία Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΕΠΕΜ), Χορηγός Κατηγορίας Waste Management η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών, ενώ Χορηγός Οίνου η Limnos Organic Wines.

D-Waste ATLAS (www.atlas.d-waste.com)

Πρόκειται για ένα καινοτόμο ελληνικό προϊόν που συνδυάζει, υψηλή τεχνολογία διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας με ανθρώπινα δίκτυα και βάσεις δεδομένων σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως : GIZ – SWEEP-Net, WTERT (Waste-to-Energy Research and Technology Council) και ISWA (International Solid Waste Association) καθως και η UNEP μεσω του Global Partnership on Waste Management (GPWM), συνεργασία που θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.Περιέχει διασταυρωμένη πληροφορία, visualization σε Google Maps και διαδραστικό περιβάλλον που επιτρέπει στον χρήστη να διαμορφώσει τα δικά του διάγραμματα και πίνακες ώστε να τα χρησιμοποιήσει.

Η Web και Mobile εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν, σε πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης, διαθέσιμη για όλους καθώς υποστηρίζει το δικαίωμα της ελεύθερης πληροφόρησης και σύγκρισης των δεδομένων (benchmarking). Αποτελεί μία Cutting Edge εφαρμογή, καθώς συνδυάζει τεχνολογίες Google Maps, ανάπτυξης εξειδικευμένου λογισμικού σε κινητά τεχνολογίας iOS ,Android , Tablets και data mining, οι οποίες υποστηρίζονται από μια ισχυρή βάση δεδομένων και ένα φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον.

Καινοτόμο στοιχείο της εφαρμογής αποτελεί η ενεργή συμμετοχή (crowdsourcing) των χρηστών και ενός μεγάλου αριθμού επιστημόνων που θα ξεπεράσει τους 2000 παγκοσμίως, οι οποίοι θα συμβάλλουν στέλνοντας δεδομένα για την δική τους χώρα/πόλη, τα οποία η D-Waste συλλέγει, εξακριβώνει και δημοσιεύει. Το crowdsourcing γίνεται είτε μέσω ειδικής εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας, είτε μέσω web. Η εφαρμογή επιτρέπει τον ακριβή χωρικό εντοπισμό μονάδων διαχείρισης απορριμάτων ακόμα και την οπτική αναγνώριση τους από τις δορυφορικές φωτογραφίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα