«Πράσινες» εστίες μαγειρέματος χωρίς καυσόξυλα προωθεί το UNEP

13:04 7/3/2012 - Πηγή: Econews

Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και την προώθηση «καθαρών» εστιών μαγειρέματος και άλλων «πράσινων» τεχνολογικών στο Αφγανιστάν προωθεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Ο καπνός από τους παραδοσιακές εστίες μαγειρέματος στο Αφγανιστάν, που επίσης χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες θέρμανσης, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Πάνω από το 95% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί καυσόξυλα για τη θέρμανση και το μαγείρεμα, γεγονός που καθιστά το Αφγανιστάν μια από τις δέκα χώρες με την υψηλότερη ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους.

Εκτός από τη ρύπανση, η πρακτική

αυτή συνεπάγεται και την αποψίλωση μεγάλων δασικών εκτάσεων για να καλυφθεί η ζήτηση σε καυσόξυλα.

Το πρόγραμμα του UNEP για «καθαρές» εστίες μαγειρέματος στο Αφγανιστάν ξεκινά από την ορεινή επαρχία Bamyan, που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλει στη μείωση της αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Συμμαχίας για Καθαρές Εστίες Μαγειρέματος», με στόχο μέχρι το 2020 εκατό εκατομμύρια νοικοκυριά να χρησιμοποιούν «καθαρούς», αποδοτικούς φούρνους και καύσιμα, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 1,8 εκατ. ετησίως οι πρώιμοι θάνατοι που οφείλονται σε εκπομπές ρυπογόνων αερίων.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα