Πολιτικές μεθοδεύσεις καταγγέλλει η Worldwide Energy – «Όχι» στην οφειλή 200 €εκατ.

09:28 23/1/2012 - Πηγή: Econews

Με αφορμή τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα σχετικά με οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ των Energa και Hellas Power προς τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ, η Διοίκηση του Ομίλου Worldwide Energy Limited ανακοινώνει τα εξής:

«Από την αρχή της λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών

προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, παρατηρήθηκαν μεθοδεύσεις, κωλυσιεργίες και υπερβάλλων γραφειοκρατικός ζήλος κρατικών και άλλων φορέων που εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αποκορύφωμα της εχθρικής για τους ιδιώτες-προμηθευτές αντιμετώπισης ήταν η άρνηση χορήγησης Αριθμού Μητρώου Συμμετεχόντων στο νέο εταιρικό σχήμα που απορρόφησε τις εταιρείες HELLAS POWER και ENERGA.

Το πρόσχημα της μη καταβολής χρεών προς το ΔΕΣΜΗΕ δεν ευσταθεί, αφού μέχρι και την προηγούμενη δόση η καταβολή των υποχρεώσεων του Ομίλου, για τις οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση ή δεν εκκρεμεί εκδίκαση καταγγελίας, γινόταν κανονικά. Η αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων του Ομίλου έγινε κατόπιν άρνησης του ΔΕΣΜΗΕ να εγγράψει την αποσχιθείσα εταιρεία στο Μητρώο Συμμετεχόντων, γεγονός που εμπόδισε την ομαλή δραστηριοποίησή της στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών στους πελάτες της.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία μας σε ένδειξη καλής θέλησης, προσήλθε χθές το απόγευμα σε συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΡΑΕ. ΔΕΣΜΗΕ), υπο την εποπτεία του αρμόδιου υφυπουργού κ. Μανιάτη, και κατέληξε σε συμφωνία για την καταβολή της τακτής δόσης των υποχρεώσεων της, με την προϋπόθεση της εγγραφής της στο Μητρώο Συμμετεχόντων του ΔΕΣΜΗΕ. Σήμερα φτάσαμε στο πρωτοφανές. Να υπάρχει η δεδηλωμένη βούληση της εταιρείας άμεσης εξόφλησης δόσης χρέους ποσού 27 εκατομμυρίων και αυτό να μην καθίσταται δυνατό, επειδή οι τραπεζικοί λογαριασμοί βρέθηκαν δεσμευμένοι με επίκληση του Ν.3691/2008.

Κατόπιν όλων αυτών, αβίαστα οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι κάποιοι δεν επιθυμούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στον τομέα της παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος από ιδιώτες, παρότι αυτή επιβάλλεται ως συμβατική υποχρέωση της χώρας απέναντι στις οδηγίες της Ευρωπαικής Ενωσης και στις δεσμεύσεις της έναντι της Τρόικας. Ανεξαρτήτως αν πίσω από αυτή την υπονόμευση της λειτουργίας της αγοράς κρύβονται ανταγωνιστικά συμφέροντα άλλων κλάδων στον χώρο της ενέργειας, μονοπωλιακές πρακτικές, ή συνδικαλιστικές στρεβλώσεις, η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, με δεδομένη την πρόθεση του Ομίλου να ανταποκριθεί στο ακέραιο στις υποχρεώσεις του έναντι του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο Όμιλος Worldwide Energy Limited, μολονότι τα ανοιχτά υπόλοιπα των πελατών του φθάνουν τα 80 εκατ. Ευρώ και η πληρωμή των λογαριασμών τους γίνεται με 4 μήνες καθυστέρηση, σε καμία περίπτωση δε θα θέσει σε περαιτέρω δύσκολη οικονομική θέση τους 200.000 πελάτες του, δεδομένης της κρίσιμης και δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν, επιβάλοντάς τους απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής των λογαριασμών τους εντός 20 ημερών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κρατικά

Keywords
Τυχαία Θέματα