Πετρελαιοκίνηση: «επίσημη πρώτη» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν από σήμερα τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ αυτοκίνητα, καθώς δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ο νόμος για την άρση της απαγόρευσης πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι η άρση της απαγόρευσης ισχύει αποκλειστικά για αυτοκίνητα με κινητήρες diesel,

που πληρούν τις προδιαγραφές Euro 5 ή Euro 6.

Και στις δύο κατηγορίες η κατανάλωση καυσίμων είναι μικρότερη, ενώ οι εκπομπές μικροσωματιδίων κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τους αντίστοιχους βενζινοκινητήρες.

Η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ικανοποιεί τους εισαγωγείς αυτοκινήτων, που μέχρι σήμερα αντιδρούσαν καθώς η Ελλάδα ήταν το μοναδικό κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τέτοιο περιορισμό για τα αστικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι με την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε και μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων, για να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον.

Στα μέτρα συγκαταλέγεται η την εντατικοποίηση των ελέγχων της ποιότητας των καυσίμων, εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης της διακίνησης των καυσίμων για να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία, καθώς και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πλέον ρυπογόνων οχημάτων. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Επιπλέον, υπάρχει πρόθεση θέσπισης πράσινου δακτυλίου από το Μάιο του 2012, όπου θα κινούνται οχήματα με χαμηλές εκπομπές ρύπων (Διαβάστε εδώ τα βασικά χαρακτηριστικά του Πράσινου Δακτυλίου)

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα