Πάτρα: εγκαίνια Ενεργειακού Γραφείου Πληροφόρησης

15:49 5/12/2011 - Πηγή: Econews

Tη Δευτέρα 28η Νοεμβρίου 2011 έγινε η έναρξη της λειτουργίας του «Τοπικού Ενεργειακού Γραφείου Πληροφόρησης Πατρών (Local Energy front office)» από το Δήμαρχο Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά, παρουσία των Αντιδημάρχων Γιώργου Σιγαλού και Ανδρέα Φίλια και του Προέδρου της ΑΔΕΠ Α.Ε. Αντώνη Κότσαλη.

Ο Δήμαρχος Πατρέων τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η

λύση των προβλημάτων αυτών θα προκύψει μέσα από συλλογικές δράσεις των πολιτικών ηγεσιών, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Γι’ αυτό, χρειάζεται εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της καθώς και προβολή των τρόπων αντιμετώπισής τους, αλλάζοντας κάποιες συνήθειες στην καθημερινή ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι τη σημασία που έχει το περιβάλλον για μας, καθώς και τους λόγους για τους οποίους όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για την προστασία του.

Όλοι οι πολίτες έχουν την ευθύνη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό χρειάζεται η περιβαλλοντική αγωγή των πολιτών, ώστε να αποκτήσουν στάσεις και συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον και με διάθεση για ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα. Η διαμόρφωση συνειδητών πολιτών που να προτείνουν λύσεις και να συμμετέχουν στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αποτελεί την πλέον ελπιδοφόρα επένδυση για ένα καλύτερο περιβαλλοντικά μέλλον.

Δήμος Πατρέων μέσω της ΑΔΕΠ Α.Ε. υλοποιεί δράσεις για τη κλιματική αλλαγή και τη προστασία του περιβάλλοντος που στοχεύουν σε τοπικά θέματα είναι όμως πλήρως εναρμονισμένα με τη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και την ενέργεια και συνοψίζονται στο «Στόχο 20-20-20 για το 2020» δηλαδή :

- Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 20%, σε σχέση με τις εκπομπές του 1990, μέχρι το 2020.
- Αύξηση του ποσοστού χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, βιομάζα κ.λπ.) στο 20% της ολικής παραγωγής ενέργειας.
- Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω του περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20%, σε σχέση με τα επίπεδα που προβλέπονται για το 2020.

Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΠ Α.Ε. Αντώνιος Κότσαλης ανέφερε ότι «Τοπικό Ενεργειακό Γραφείο Πληροφόρησης Πατρών – Local Energy front office» εντάσσεται στο σχεδιασμό της ΑΔΕΠ και του Δήμου για την επίτευξη ενεργειακής βιωσιμότητας. Το Γραφείο είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό έργο ENESCOM (Ευρωπαϊκά Δίκτυα Κέντρα Πληροφόρησης για τη Προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας και την μείωση του CO2 στις τοπικές κοινότητες), το οποίο υλοποιεί η ΑΔΕΠ Α.Ε. θα έχει ως κύριο στόχο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με :

*μείωση εκπομπών CO2
*προώθηση χρήσης ΑΠΕ
*μείωση ενεργειακής κατανάλωσης

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ Α.Ε. Κων/νος Κωνστ

Keywords
Τυχαία Θέματα