ΠΑΣΥΦ: οι επιδοτήσεις στα ορυκτά και όχι οι ΑΠΕ δημιουργούν ελλείμματα στην αγορά ενέργειας

10:19 25/7/2012 - Πηγή: Econews

“Οι επιδοτήσεις και οι οι στρεβλώσεις δισεκατομμυρίων Ευρώ κάθε χρόνο στα ορυκτά καύσιμα  δημιουργούν τα ελλείμματα  και τα προβλήματα στο χώρο της ενέργειας», υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ).

Ο ΠΑΣΥΦ χαρακτηρίζει ως “εξιλαστήρια θύματα” τις ΑΠΕ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αναδρομική μείωση εγγυημένων τιμών, καθώς κάτι τέτοιο θα απέτρεπε οποιοδήποτε επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο της “καθαρής” ενέργειας.

Πέραν των επιδοτήσεων, ο ΠΑΣΥΦ

εντοπίζει τα παρακάτω προβλήματα στην ενεργειακή αγορά:

-  οι στρεβλώσεις στον υπολογισμό της  Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) με τον χειρισμό του Μηχανισμού  Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και Αποδεικτικών   Δικαιωμάτων  Ισχύος (ΑΔΙ) εκτός  ΟΤΣ.

- η διοχέτευση μόνο του 40% του ΕΤΜΕΑΡ προς τις ΑΠΕ ενώ το υπόλοιπο  60% κατευθύνεται προς τα ορυκτά καύσιμα και τις ΣΥΘΥΑ.

- η αδιαφάνεια  γενικότερα των επιδοτήσεων των ορυκτών καύσιμων

«Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ορυκτά καύσιμα για το 2011 θα εισπράξουν επιδοτήσεις (ΑΔΙ + ΜΜΚ + ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ σε νησιά) πάνω από 1,3 δις ευρώ όταν η συνολική είσπραξη των ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, αιολικά, βιομάζα, φωτοβολταϊκά) είναι μόλις περί τα 650 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι προτάσσεις του ΠΑΣΥΦ για επιπλέον ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ είναι:
1) Τέλος λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής
2) κατάργηση των ΑΔΙ-  ΜΜΚ και επανεξέταση ποια και εάν θα πρέπει να μείνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα