Μεταλλαγμένο βακτήριο καταπολεμά την «ασθένεια του ύπνου»

11:11 15/2/2012 - Πηγή: Econews

Ένα βήμα πριν την καταπολέμηση της «ασθένειας του ύπνου» (τρυπανοσωμίαση), που μεταδίδεται στους ανθρώπους με το τσίμπημα της μύγας τσε-τσε βρίσκονται οι επιστήμονες.

Το μυστικό βρίσκεται σε ένα γενετικά τροποποιημένο βακτήριο που καταστρέφει το επικίνδυνο παράσιτο που φιλοξενεί και μεταφέρει η μύγα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, Βέλγοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το βακτήριο Sodalis glossinidius, που ζει στη μύγα τσε-τσε και το μετάλλαξαν έτσι ώστε να μπορεί να επιτίθεται στο παράσιτο τρυπανόσωμα, το οποίο επίσης φιλοξενείται στη μύγα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική

επιθεώρηση «Microbial Cell Factories».

Η «ασθένεια του ύπνου» είναι εν δυνάμει θανατηφόρα και μαστίζει πολλές περιοχές της Αφρικής.

Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από την ασθένεια έχει μειωθεί σημαντικά, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, το 2010 καταγράφηκαν πάνω από 7.000 νέα κρούσματα.

Κύρια συμπτώματα της ασθένειας, στο αρχικό στάδιο, είναι η εκδήλωση πυρετού, πονοκεφάλων, πόνος στις αρθρώσεις και φαγούρα.

Σε δεύτερη φάση, το παράσιτο προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται σύγχυση, να αδυνατεί να συντονιστεί και να παρουσιάζει διαταραχές ύπνου.

Χωρίς θεραπεία η ασθένεια μπορεί να καταλήξει σε θάνατο, ωστόσο οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν σοβαρές παρενέργειες.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα