Μέδουσες εξαφάνισαν τις γαρίδες του Αμβρακικού

10:05 17/9/2012 - Πηγή: Econews

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ψαράδες της βορειοδυτικής Ελλάδας, καθώς οι μέδουσες έχουν εξαφανίσει τις γαρίδες του Αμβρακικού Κόλπου.

Ο πληθυσμός των μεδουσών έχει αυξηθεί σημαντικά στην περιοχή λόγω του ευτροφισμού των νερών, με αποτέλεσμα οι ψαράδες να βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής εξαθλίωσης, αφού αδυνατούν να αλιεύσουν γαρίδες και τα δίχτυα τους γεμίζουν με μέδουσες.

Για να καθαρίσουν μάλιστα τα δίχτυα οι ψαράδες χρειάζονται μέρες, οπότε «παγώνει» κάθε αλιευτική

δραστηριότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού των μεδουσών οφείλεται στην απόθεση μεγάλων οργανικών φορτίων στον Αμβρακικό Κόλπο.

Τα οργανικά φορτία, που προέρχονται από ρυπογόνες μονάδες όπως σφαγεία, τυροκομεία, ελαιοτριβεία κ.ά., περιορίζουν αισθητά το οξυγόνο, μειώνοντας τον αριθμό ιχθυοαποθεμάτων και θηρευτών και αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τις μέδουσες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι περιοδικό και εμφανίζεται σε έξαρση κάθε 10 χρόνια, οι ψαράδες ωστόσο αναφέρουν πως από το 2008 και κάθε χρόνο επιδεινώνεται, χωρίς κανείς να παρεμβαίνει, με αποτέλεσμά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα