Κλιματική αλλαγή: απειλή Νο 1 για τους Ευρωπαίους – Νέα έρευνα

Πάνω από δύο στους τρείς Ευρωπαίους θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και σχεδόν το 80% εκτιμά ότι η ανάληψη δράσης για την καταπολέμησή της μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Ιούνιο, οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή συγκριτικά με

το 2009 και αντιλαμβάνονται την αλλαγή του κλίματος ως μεγαλύτερη απειλή από την οικονομική ύφεση.

Η έρευνα επίσης δείχνει μεγάλη προσδοκία στα 27 κράτη μέλη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει καταστεί ως τα μέσα του αιώνα μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών, φιλική προς το περιβάλλον.

Τα σημαντικότερα στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:

Το 68% των Ευρωπαίων θεωρεί την κλιματική αλλαγή πολύ σοβαρό πρόβλημα, με το 51% να απαντά ότι πρόκειται για το πιο σοβαρό ή ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, σε αντίθεση με το 45% των ερωτηθέντων που εκτιμά ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η οικονομική κρίση.

Το 78% συμφώνησε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας μπορεί να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ το 68% υποστήριξε την επιβολή φόρων βάσει της ενεργειακής κατανάλωσης.

Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως προκύπτει από την έρευνα, θεωρείται κατά βάση ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιχειρήσεων.

Μόνο το 21% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έχει ατομική ευθύνη, όμως το 23% απάντησε αυθόρμητα ότι όλοι οι δρώντες, και εκείνοι προσωπικά, έχουν συλλογική ευθύνη.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα