Κίνδυνος για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

13:53 11/9/2012 - Πηγή: Econews

Υπό τον κίνδυνο ισχυρού σεισμού, μεγέθους ως και 7,4 ρίχτερ, ζουν 13 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με Γερμανούς και Τούρκους επιστήμονες οι οποίοι αναπτύσσουν δίκτυο σεισμικής παρακολούθησης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτή την εβδομάδα η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε γεωτρήσεις για να στήσει σεισμικούς αισθητήρες σε οχτώ πηγάδια στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης και ανατολικά της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Οι σεισμογράφοι, που θα εγκατασταθούν μόνιμα σε διαφορετικά βάθη στα πηγάδια, θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν

ακόμα και τους πιο μικρούς, σχεδόν ανεπαίσθητους σεισμούς.

Η ανάπτυξη του δικτύου σεισμικής επιτήρησης θεωρείται δύσκολο εγχείρημα, καθώς η σεισμική ζώνη εκτείνεται κάτω από τον βυθό της θάλασσας του Μαρμαρά, 20 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Κωνσταντινούπολης.

Η εγκατάσταση των σεισμογράφων σε βαθειά πηγάδια συνεπάγεται μειωμένο θόρυβο και περισσότερο ακριβείς μετρήσεις.

«Η Κωνσταντινούπολη με περισσότερους από 13 εκατ. κατοίκους, βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι υπερβολικά ευάλωτη από τους σεισμούς. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθεί στην περιοχή ισχυρός σεισμός μεγέθους ως 7,4 Ρίχτερ», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Georg Dresen από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο για τις Γεωεπιστήμες «GFZ».

«Τα δεδομένα που θα καταγράψουν οι σεισμογράφοι για τους μικρούς σεισμούς στην περιοχή μπορούν να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τις τεκτονικές διεργασίες πριν εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός», προσέθεσε ο καθηγητής.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα