Κίνδυνος «μπλακ άουτ» στην αγορά ενέργειας – Παρέμβαση Πικραμμένου

09:58 31/5/2012 - Πηγή: Econews

Σε κίνδυνο θέτει η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ενέργειας την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο.

Πιο συγκεκριμένα, το προσεχές διάστημα η ΔΕΠΑ αναμένεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε μεγάλους καταναλωτές και θα καταπέσει εγγυητικές επιστολές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, ενημέρωσε χθες τον υπηρεσιακό ΥΠΕΚΑ,

Γρηγόρη Τσάλτα, ενώ σήμερα θα συναντηθεί για τον ίδιο λόγο με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαννιά.

Παράλληλα, προετοιμάζεται και ειδική σύσκεψη, υπό τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχε προηγηθεί επιστολή της ΔΕΠΑ προς το ΥΠΕΚΑ, το Υπουργείο Οικονομικών και τη ΡΑΕ, στην οποία η εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συσσωρευμένες οφειλές στην αγορά ενέργειας.

Για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος γίνονται προσπάθειες να αποδεσμευθεί από τις τράπεζες το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που προέρχεται από την εξόφληση λογαριασμών προς τις εταιρίες Energa και Hellas Power, οι οποίες τον Ιανουάριο βρέθηκαν εκτός μητρώου προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δέσμευση των χρημάτων διόγκωσε τα προβλήματα στην αγορά, καθώς περίπου 70 εκατ. ευρώ από το ποσό αυτό αντιστοιχούν σε αγορές ενέργειας και τέλη χρήσης δικτύου, τα οποία πρέπει να εισπράξουν, η ΔΕΗ, διαχειριστές και ανεξάρτητοι παραγωγοί.

Παράγοντες της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα λυθεί ουσιαστικά μόνο αν η ΔΕΗ πιέσει πελάτες της, που χρωστούν αθροιστικά περί το μέρος 1,3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν, αν εισρεύσει στην αγορά το 30% των οφειλών αυτών το πρόβλημα επιλύεται σε μεγάλο βαθμό καθώς τo έλλειμμα στην αγορά ενέργειας ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ ενώ οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα