Καροτόσουπα με τζίντζερ

17:49 16/3/2012 - Πηγή: Econews

Οι άνθρωποι κάνουν σούπες από τότε που μαγειρεύουν. Ήταν ανέκαθεν ένας απλός τρόπος να συνδυαστούν διάφορα υλικά για να γίνει ένα νόστιμο, εύπεπτο γεύμα. Η σούπα ταίριαξε τέλεια σε κάθε κουλτούρα, είτε οι άνθρωποι ζούσαν κάπου μόνιμα είτε ταξίδευαν, μια και μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα και να γίνεται κάθε σεζόν.

Σούπες σερβίρονταν συνήθως στους ανάπηρους (κάτι που γίνεται ακόμη) μια και ήταν ένας βολικός τρόπος για να τους ταΐσουν με κάτι όσο το δυνατόν πιο θρεπτικό αλλά και με την ελάχιστη απαιτούμενη προσπάθεια να φαγωθεί. Οι Γάλλοι ονομάζουν αυτές τις σούπες «restoratifs» γιατί σερβίρονταν

στα πρώτα δημόσια εστιατόρια στη Γαλλία του 18ου αιώνα και από αυτό το όνομα μάλιστα προέρχεται και η λέξη «εστιατόριο».

Οι εξελίξεις στην επιστήμη έχουν επιτρέψει τη δημιουργία πολλών διαφορετικών μορφών σούπας –σε κονσέρβες, σε σκόνη, καθώς και έτοιμες για φούρνο μικροκυμάτων. Φαίνεται πως είναι αυτό το είδος τροφής που μπορεί να είναι εξίσου ικανοποιητικό ως «φαστ φουντ» όσο σαν σπιτικό. Έχω ακόμα νοσταλγικές αναμνήσεις από την επιστροφή στο σπίτι από το σχολείο ένα καταψυγμένο χειμωνιάτικο απόγευμα σε ένα αχνιστό μπολ κρεμώδους ντοματόσουπας Heinz Cream of Tomato soup με μια παχιά φέτα βουτυρωμένου ψωμιού… μμμμμ ….

Αυτή η σούπα με καρότα και τζίντζερ είναι θαυμάσια θερμαντική και ανακουφιστική, ενώ διατηρεί μια λεπτότητα γεύσης από τα γλυκά καρότα, την αψάδα του χυμού πορτοκαλιού και το πικάντικο τζίντζερ που την καθιστά πραγματικά ιδιαίτερη. Είναι τέλεια ως πρώτο πιάτο για ένα χειμωνιάτικο δείπνο ή ως ένα γεύμα από μόνη της με τραγανό ψωμί, τη φωτιά να τρίζει και συντροφιά το αγαπημένο σας dvd… και αν αισθάνεστε «πως την αρπάξατε» το καυτερό τζίντζερ θα διώξει το συναχωμένα ‘αψού’ μακριά και τέλος πάντων, σύμφωνα με τα λόγια του διάσημου εραστή των καρότων, κ. Bugs Bunny, “Eeeeeeee, What’s up Doc?”

Προετοιμασία: Περίπου 10 λεπτά συν 50 λεπτά για το μαγείρεμα. Μπορείτε να την κάνετε πολύ νωρίτερα και να την ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά πριν το σερβίρισμα. Πολύ απλή συνταγή.

Υλικά (για 4 μεγάλα μπολ ή 6 μικρά)
4 καρότα (διαβάστε στο econews για την καλλιέργεια του καρότου)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτρια πατάτα
1 κομμάτι φρέσκο ​​τζίντζερ (περίπου στο μέγεθος του αντίχειρα), ψιλοκομμένο
200 ml χυμό πορτοκαλιού
1½ lt ζωμό λαχανικών
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή: Ξύστε τα καρότα, καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τα όλα σε χοντρά κομμάτια πάχους περίπου 2 εκατ.
Σε μεγάλη κατσαρόλα και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε το κρεμμύδι και το τζίντζερ. Ανακατεύετε κατά διαστήματα και σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτετε τα καρότα, την πατάτα, τον ζωμό και το χυμό πορτοκαλιού. Αυξάνετε τη φωτιά σε μέτρια-υψηλή και μόλις αρχίζει να βράζει, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο πιο χαμηλό, σκεπάζετε και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά, μέχρι τα καρότα να είναι πολύ τρυφερά.

Χρησιμοποιώντας ένα φορητό πολτοπ

Keywords
Τυχαία Θέματα