Γιάννης Μανιάτης: ο δεκάλογος της ανάπτυξης της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου

Δέκα σημεία τα οποία δεικνύουν τις προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την ενεργειακή ανάπτυξη και αξιοποίηση του πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφος της χώρας μας υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ να αναδείξει «την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο σε βασικούς πυλώνες για τη δημιουργία νέου εθνικού πλούτου».

Τα

δέκα σημεία όπως τα παρέθεσε ο κ. Μανιάτης έχουν ως εξής:

1. Τολμήσαμε να ανοίξουμε το ζήτημα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Μετά από 15 χρόνια τέλματος θεσμοθετήσαμε τον Δημόσιο Φορέα, δημιουργήσαμε το πρώτο ανοιχτό Forum Υδρογονανθράκων της χώρας, με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει. Ήδη απευθύναμε διεθνή πρόσκληση για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης. Προωθούμε με την μέθοδο του Open Door την προκήρυξη τριών (3) διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο.

Είναι απόλυτα ρεαλιστικό το σενάριο κάλυψης ποσοστού 20-30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία.

Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα δίνει κάθε χρόνο για εισαγωγές κάθε είδους πετρελαιοειδών γύρω στα 10 έως 12 δις Ευρώ.

2. Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, που ψηφίσαμε την απελευθέρωση της ενέργειας, με την υιοθέτηση του 3ου ενεργειακού πακέτου, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Με αυτό ενισχύεται η Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, διαχωρίζονται οι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής, ενισχύεται το πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών.

3. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση σε τρίτους στους λιγνίτες. Θα δοθούν με διεθνή διαγωνιστική διαδικασία συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ και θα υπάρχει μια συμφωνία ανταλλαγής ισχύος. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, μόλις κλείσουν και τα τελευταία ανοικτά ζητήματα που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

4. Προχωρούν η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, των Ελληνικών Πετρελαίων, και τα επόμενα βήματα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Θέλω στο σημείο αυτό να κάνω μια γενικότερη παρατήρηση. Είναι αλήθεια ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις στον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά ενέργειας, οι οποίες ενισχύονται περισσότερο, αν λάβουμε υπόψη μας τις προκλήσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο – ενεργειακή φτώχεια, διακύμανση τιμών, κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό και πολύ σύντομα θα ενημερώσουμε τη Βουλή των Ελλήνων και τους Έλληνες πολίτες για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, ο οποίος αποσκοπεί να δώσει απαντήσεις για το πώς θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα η αγορά ενέρ

Keywords
Τυχαία Θέματα