Φυσικό αέριο: συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον ΤΑΡ

09:37 8/8/2012 - Πηγή: Econews

Ως έργο προτεραιότητας αντιμετωπίζεται πλέον ο αγωγός φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline, από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας, οι οποίες μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν τον Ελληνοιταλικό αγωγό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Δημήτρη Αβραμόπουλου και Τζούλιο Τέρζι, όπως και του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, που συναντήθηκαν χθες στη Ρώμη.

Οι δυο

πλευρές συμφώνησαν ότι μέχρι τα μέσα του φθινόπωρου πρέπει να υπογραφεί τριμερής διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας και Ιταλίας, των χωρών δηλαδή από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τις πρωτοβουλίες για την υπογραφή της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διαχειρίζεται και τη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Τζούλιο Τέρζι, τόνισε ότι ο αγωγός αποτελεί «κύρια προτεραιότητα των ιταλοελληνικών διμερών σχέσεων», ενώ από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην πιθανή συνεργασία των δύο κρατών για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Στη συνάντηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου, με τον Υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Claudio De Vincenti, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας για την τριμερή συμφωνία με την Αλβανία.

«Μακάρι όλοι να δείξουν καλή διάθεση συνεργασίας, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαγεωργίου.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα