Φθηνά τρόφιμα: οι πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα

12:55 2/3/2012 - Πηγή: Econews

Επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα η πρωτοβουλία για φθηνά αγροτικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, η οποία ξεκίνησε με το «κίνημα της πατάτας» στην Πιερία.

Μάλιστα, η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας ετοιμάζεται να διαθέσει το ερχόμενο Σάββατο στην Κατερίνη άλλους 75 τόνους πατάτες σε 1.100 πολίτες που δήλωσαν συμμετοχή.

Στο

μεταξύ, σύμφωνα με το ethnos.gr, «στον χορό» μπαίνουν και άλλες ομάδες εθελοντών στη Βέροια, τον Βόλο, τη Δράμα, τη Λάρισα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με απώτερο στόχο τη δημιουργία πανελλαδικού κινήματος.

Εκτός από τις πατάτες, οι καταναλωτές της Πιερίας θα προμηθευτούν απευθείας από τους παραγωγούς κρητικό λάδι και φασόλια από τις Πρέσπες, ενώ υπάρχει ζήτηση για αλεύρι, ρύζι και μακαρόνια.

Αντίστοιχο κίνημα με της Πιερίας αναπτύχθηκε και στον Βόλο από τη νεοσύστατη ομάδα «Άνωση – Εθελοντές Βόλου», που θα προμηθευθεί πατάτες από τους παραγωγούς στο Νευροκόπι και θα τις διαθέσει στην τιμή των 25 λεπτών το κιλό.

Πρωτοβουλία για φθηνά αγροτικά προϊόντα ανέλαβε επίσης η Οικολογική Ομάδα Βέροιας, καθώς και η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ που θα διαθέσει πατάτες Νευροκοπίου και Ανω Βροντούς το μεσημέρι της Παρασκευής και του Σαββάτου στο προαύλιο του κτηρίου διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Πατάτες, στην τιμή των  25 λεπτών το κιλό, μπορούν να προμηθευθούν όσοι έχουν έκαναν παραγγελία μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι Θεσσαλονικείς αγκάλιασαν αμέσως την πρωτοβουλία και παρήγγειλαν πάνω από 55 τόνους πατάτας, ποσότητα πενταπλάσια σε σχέση με αυτή που είχε προϋπολογιστεί.

Παρέμβαση στο καταναλωτικό κίνημα έκανε και ο Δήμος Παλλήνης, ο οποίος σε συνεργασία με τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου θα διαθέσει πατάτες στην τιμή των 28λ. ανά κιλό.

Πάντως το κίνημα διευρύνεται και από την πλευρά των παραγωγών, με τους αγρότες της Κρήτης να σχεδιάζουν την διάθεση λαδιού, σταφίδας, κηπευτικών και άλλων προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες.

Σημειώνεται ότι για τη διευκόλυνση των καταναλωτών, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι αγρότες θα δημοσιοποιούν τις τιμές των προϊόντων τους και οι ενδιαφερόμενοι θα προχωρούν σε απευθείας αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα