Φωτοβολταϊκά-ΑΠΕ: τι μέτρα προτείνουν οι φορείς στη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας

10:35 23/5/2012 - Πηγή: Econews

Η ένωση εταιρειών ανανεώσιμης ενέργειας της Γαλλίας (Syndicat des énergies renouvelables -SER) και η ένωση επαγγελματικών του κλάδου φωτοβολταϊκών Enerplan πρότειναν μέτρα για την άμεση στήριξη των ΑΠΕ στη χώρα, καθώς ο τομέας αντιμετωπίζει δυσκολίες μετά την αναθεώρηση του καθεστώτος επιδοτήσεων το 2011.

Ο SER χαιρέτισε την ανάθεση του υπουργείου Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας της Γαλλίας

στη Νικόλ Μπρικ και έκανε λόγο για “επείγουσα ανάγκη λήψης σειράς μέτρων ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική ανάπτυξης” στον κλάδο.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στα σχέδια ανακαίνισης κτηρίων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, το διπλασιασμό της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή θερμότητας, την απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στην αιολική ενέργεια, αλλά και την κατάθεση προσκλήσεων ενδιαφέροντος για αιολικά πάρκα στη γαλλική ακτογραμμή κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Στον SER συμμετέχουν πάνω από 500 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΑΠΕ στη Γαλλία.

—Φωτοβολταϊκά στη Γαλλία

Από την πλευρά της η Enerplan ζήτησε τη σταθεροποίηση των εγγυημένων τιμών στα επίπεδα του α΄ τριμήνου 2012, ώστε “να διατηρηθεί ένα λογικό επίπεδο οικονομικής απόδοσης” και να “αναζωογονηθεί η αγορά”, αλλά και εξίσωση των τιμών ανάμεσα σε κάθε πηγή ενέργειας

Οι εγγυημένες τιμές στη Γαλλία ακολουθούν καθοδική τροχιά από το 2011 οπότε και θεσπίστηκε ένα νέο, λιγότερο “γαλαντόμο” σύστημα επιδότησης των φωτοβολταϊκών.

Η Enerplan ζητά την επέκταση της ταρίφας επαναγοράς από τις εγκαταστάσεις χαμηλής ισχύος (έως 100 kWc) σε εκείνες μέσης ισχύος (έως 250 kWc).

Παράλληλα, η Eneplan ζήτησε από την κυβέρνηση να ενισχύσει την εικόνα των ΑΠΕ στην κοινωνία, μέσω κινήσεων σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Τέλος,  έγινε λόγος για προώθηση της κατανάλωσης καθαρης ενέργειας από τον ίδιο τον παραγωγό ώστε να περιοριστούν οι αναγκαίες επενδύσεις στο δίκτυο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα