Φωτοβολταϊκά: «αλλού το πρόβλημα και όχι στις εγγυημένες τιμές» λέει ο ΠΑΣΥΦ

11:56 1/11/2011 - Πηγή: Econews

Άλλες είναι οι προτεραιότητες για τον εξορθολογισμό της αγοράς φωτοβολταϊκών και όχι το ύψος των εγγυημένων τιμών προς τους παραγωγούς σύμφωνα με τον Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΑΣΥΦ καλεί το υπουργείο να εργαστεί προς την πάταξη της γραφειοκρατίας, την αποκατάσταση της ρευστότητας, τον ορθό υπολογισμό του τέλους ΑΠΕ, τη σωστή διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος και στη συνέχεια να επανεξετάσει μείωση των εγγυημένων τιμών (feed-in-tarif).

Προειδοποιεί δε πως

κάθε μείωση των εγγυημένων τιμών ως το τέλος του 2012 θα τον βρει αντίθετο και καλεί το Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο ζήτημα.

Αναλυτικότερα, ανακοίνωση του ΠΑΣΥΦ έχει ως εξής:

—Εγγυημένες τιμές

«Μετά την συνάντηση των φορέων ΑΠΕ στις 07-10-2011 παρατηρείται έντονη συζήτηση γύρω από τις εγγυημένες τιμές συστήματος για τα φωτοβολταϊκά.

Ο ΠΑ.ΣΥ.Φ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι λόγω του επενδυτικού περιβάλλοντος στην χώρα μας οποιαδήποτε αλλαγή στα feed in tariff καμία βελτίωση δεν θα επιφέρει σε κανένα τομέα, αντιθέτως θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλο τον χώρο των Φ/Β.

Στη συνάντηση με το υπουργείο ζητήθηκε να κατατεθούν οι επίσημες προτάσεις των Φορέων πράγμα το οποίο και έγινε. Σε καμία από τις επίσημα κατατεθειμένες προτάσεις δεν υπάρχει πρόταση μείωσης των εγγυημένων τιμών (τουλάχιστον όσων εκπροσωπούν τον χώρο) ακόμα και του ΣΕΦ .

Πώς λοιπόν ανακοινώνεται από το υπουργείο ότι υπάρχει πρόταση του ΣΕΦ για μείωση της τιμής κατά 10%; Εκτός αν οι θέσεις του προέδρου του ΣΕΦ για μειώσεις, όπως παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ στις 27/10/11 (την ίδια ημέρα που έκανε και ο υπουργός τις ανάλογες δηλώσεις) έχουν μεγαλύτερη ισχύ από οποιαδήποτε επίσημη θέση των φορέων, ακόμα και της ΡΑΕ.

Θεωρούμε ότι ο ΣΕΦ πρέπει να ξεκαθαρίσει επίσημα την θέση του για να μην υπάρχουν διττές απόψεις και θολά τοπία αλλά και για να μην χρεωθεί οτιδήποτε. Οποιαδήποτε μεταβολή στην παρούσα φάση της μεγάλης δυσκολίας των επενδύσεων στο χώρο των Φ/Β θα πλήξει τους επενδυτές που καλούνται να επενδύσουν σε ένα δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον με τεράστιο πιστωτικό κόστος, έλλειψη ρευστότητας και γραφειοκρατία που κατατρώγουν την οποιαδήποτε μείωση στις τιμές των πάνελ.

Όσον αφορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη του ότι πρέπει να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον, με την ύπαρξη ρευστότητας, τα χαμηλά επιτόκια (12% έχουν φτάσει σήμερα), την ελάττωση της γραφειοκρατίας, την λειτουργία και την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης, την συνέπεια στις αδειοδοτικές διαδικασίες, να υπολογιστεί – μελετηθεί σωστά το ειδικό τέλος ΑΠΕ, η ΟΤΣ και μετά να συζητά για μειώσεις και εξορθολογισμούς τιμών.

Άλλωστε είναι απαράδεκτο κάθε έξι με οκτώ μήνες να ανακινείται θέμα feed in tariff και να δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας και οπισθοδρόμησης στο χώρο των Φ/Β

Ο ΠΑ.ΣΥ.Φ θα αντιδράσει έντονα σε οποιαδήποτε αλλαγή του feed in tariff μέχρι το τέλος το

Keywords
Τυχαία Θέματα