Εξοικονόμηση κατ’ οίκον: κλειστές οι στρόφιγγες–Απορρίπτονται οι αιτήσεις

11:35 13/6/2012 - Πηγή: Econews

Μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζει ο κλάδος της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, καθώς, παρά τις ελπιδοφόρες προοπτικές που έδωσε το  «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», η πιστωτική πολιτική των τραπεζών χαρακτηρίζεται φειδωλή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, η στρόφιγγα των δανείων έχει κλείσει και ορισμένες τράπεζες απορρίπτουν σχεδόν τις μισές αιτήσεις χρηματοδότησης που υποβάλλουν πολίτες που ενδιαφέρονται

να υπαχθούν οι κατοικίες τους στο πρόγραμμα. Ωστόσο, και σε περίπτωση προέγκρισης, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεώνονται σε άλλους 9 με 11 μήνες αναμονής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τράπεζες, ζητούν αυξημένα εχέγγυα για την χορήγηση δανείων, με συνέπεια, στην περίπτωση του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», να απορρίπτουν αιτήσεις ιδιοκτητών ηλικίας άνω των εβδομήντα ή χαμηλού εισοδήματος και σύνταξης.

Ακόμη και αιτήσεις για δάνεια 10.000 ευρώ απορρίπτονται, αν και η επιδότηση φτάνει ως και το 70% του συνολικού ποσού και, άρα, υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους των ιδιοκτητών ακινήτων.

Εκτός αυτού, το προσωπικό των τραπεζών δεν έχει συχνά επαρκή ενημέρωση για το πρόγραμμα και, έτσι, παρατηρείται πλημμελής συμπλήρωση εγγράφων, ενώ και το κοινό από την πλευρά του διστάζει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» έχει τροποποιηθεί από τα τέλη Μαρτίου, και σήμερα ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι σε σχέση με αυτούς της αρχικής προκήρυξης.

Οι αλλαγές του προγράμματος είναι:
-Δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας κινήτρων που αφορά ωφελούμενους των οποίων το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 € ή το οικογενειακό τις 20.000 €, με επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού
-Άρση των περιορισμών σχετικά με α) κτήρια πριν το 1990, β) κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, και γ) μία αίτηση ανά πολίτη
-Δυνατότητα να μπουν και κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια
-Δυνατότητα για 5/6ετές δάνειο, αντί για 4ετες προκειμένου να αυξηθεί η εγκρισιμότητα δανείων
-Αύξηση της προκαταβολής από 30% σε 40% του Π/Υ της κάθε αίτησης
-Πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 € (χωρίς ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 € (χωρίς ΦΠΑ) για πολυκατοικία

Το πρόγραμμα πλέον έχει διαμορφωθεί ως εξής:
ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» με ευνοϊκούς όρους.

Τι είναι το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»;
Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.

Ποιες κατοικίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν;
Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που ικανοποιούν αποκλειστικά τα ακόλουθα κριτήρια:
-Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 €/τ.μ.
-Έχουν καταταχθεί βάσει του Π

Keywords
Τυχαία Θέματα