Ενέργεια: ελλείψεις φυσικού αερίου – Μεγάλο πρόβλημα επάρκειας

12:50 13/2/2012 - Πηγή: Econews

Μεγάλο πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας αντιμετωπίζει η χώρα, λόγω της αυξημένης ζήτησης, ενώ από την Παρασκευή παρατηρήθηκαν ανωμαλίες και στην παροχή φυσικού αερίου από τα βόρεια σύνορα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, η υψηλή ζήτηση ενέργειας, λόγω της κακοκαιρίας σε όλη την Ευρώπη, δυσκολεύει ακόμη και την προμήθεια LNG από τη Ρεβυθούσα, η οποία μέχρι τώρα κάλυπτε το κενό της Τουρκίας.

Η τροφοδοσία φυσικού αερίου από την Τουρκία, που τον τελευταίο μήνα ήταν ελλειμματική, σταμάτησε εντελώς την περασμένη Τρίτη, ενώ

την ίδια ημέρα η Βουλγαρία διέκοψε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των οποίων η Ελλάδα καλύπτει το 4% των αναγκών της.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το τελευταίο διάστημα το σύστημα φυσικού αερίου στηρίζεται στα αποθέματα της Ρεβυθούσας και σε έκτακτα φορτία που κλείνει η ΔΕΠΑ στην αγορά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για την κάλυψη της ζήτησης η ΔΕΗ έθεσε σε λειτουργία όλες τις παλιές, αντιοικονομικές πετρελαϊκές μονάδες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και οι παλαιάς τεχνολογίας μονάδες φυσικού αερίου.

Εκτός αυτού, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί το σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να απαγορευθούν οι εξαγωγές και να μειωθεί η ζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα