ΕΛΕΤΑΕΝ: αντιαναπτυξιακό το “περιφερειακό πάρκο” στο Μαίναλο

“Η αντιαναπτυξιακή ενεργειακή πολιτική που ξεδιπλώνεται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, βρίσκει το αρμονικό της ταίρι στη «βιομηχανία» παραγωγής σχεδίων χρήσεων γης που ορίζουν αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά ζώνες αποκλεισμού της Αιολικής Ενέργειας και των Α.Π.Ε. συνολικά” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός ως προστατευόμενης

της περιοχής του όρους Μαινάλου ως Περιφερειακού Πάρκου» είναι το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αυτής της προσέγγισης.

Με αφορμή τη διαβούλευση για αυτό το Π.Δ. η ΕΛΕΤΑΕΝ απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει στην επιστολή της ότι «η παραγωγή αυτών των κειμένων στηρίζεται σε μια εξαιρετικά τεχνο-φοβική και συντηρητική αντιμετώπιση των Α.Π.Ε. Το μεγαλύτερο όμως δυστύχημα είναι ότι, πλέον, η φοβική αυτή λογική είναι σε αγαστή αρμονία με την αντιαναπτυξιακή και καταστροφική ενεργειακή πολιτική που εφαρμόζεται, ειδικά σε βάρος της Αιολικής Ενέργειας, μέσω της αυθαίρετης επιβολής αναδρομικών εισφορών και της όρθωσης νέων απίθανων διοικητικών εμποδίων (εγγυητικές επιστολές, φόρος διακράτησης κλπ.) που αυξάνουν το κόστος ανάπτυξης, αγνοούν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε οικονομική κρίση και συνακόλουθα οδηγούν σε συρρίκνωση τις επιχειρήσεις Α.Π.Ε. και στην ανεργία τους εργαζομένους τους.»

Πέραν αυτής της τραγικής πολιτικής, υπάρχει και η κωμωδία: η περιγραφή των ορίων των ζωνών των περιοχών που υποτίθεται ότι θεσμοθετούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, θυμίζει κυνήγι του θησαυρού σε παραμύθι του Πήτερ Παν!

Η οριοθέτηση γίνεται με αναφορά στις γεωργικές καλλιέργειας, στη μορφολογία του εδάφους και στους δρόμους που υπήρχαν πριν από 10 χρόνια όταν συντάχθηκε ο χάρτης το θησαυρού (…δηλαδή η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη) αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχουν και μετά από 10 έτη! Ωσάν το έτος 2012 να μην υπάρχουν συντεταγμένες ΕΓΣΑ ούτε αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛΕΤΑΕΝ καλεί να μην προωθηθεί με το Π.Δ. προς έγκριση μια μελέτη που ούτε κατά διάνοια δεν πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3851/2010, δηλαδή:

δεν εναρμονίζεται προς το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Α.Π.Ε.δεν έχει λάβει υπόψη τις Α.Π.Ε. καιδεν έχει τεκμηριώσει ότι έχει εξασφαλίσει την μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του δυναμικού Α.Π.Ε.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ ελπίζει ότι η μέχρι σήμερα πολιτική του ΥΠΕΚΑ, που χαρακτηρίζεται από την αναστολή της ανάπτυξης της Αιολικής Ενέργειας, οφείλεται σε λάθη σχεδιασμού και σε ανεπαρκή εκτίμηση των μεγάλων οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ωφελειών της Αιολικής Ενέργειας και όχι σε συνειδητή και επεξεργασμένη επιλογή να συρρικνωθεί ο κλάδος.

Δυστυχώς, επί 7 μήνες μετά την δημοσιοποίηση από το ΥΠΕΚΑ της Έκθεσης του για τις Α.Π.Ε., το ΥΠΕΚΑ δεν έχει κάνει τίποτα για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την άρση των διοικητικών εμποδίων. Αντί αυτού εξαντλεί την εφευρετικότητα του σε ιδέες και μέτρα για να σταματ

Keywords
Τυχαία Θέματα