Ειδικό Τέλος Ακινήτων: στο ΣτΕ το «χαράτσι»

10:47 2/12/2011 - Πηγή: Econews

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί σήμερα το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στην Ολομέλεια θα συζητηθούν οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων, με αίτημα την άρση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για το «χαράτσι», που όπως καταγγέλλουν,

είναι αντισυνταγματικό και δεν αποτελεί ειδικό τέλος.

Στο μεταξύ, νέα προσφυγή κατέθεσαν 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, θέτοντας για πρώτη φορά ζήτημα για την επιβολή του τέλους στα διατηρητέα.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται, ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η συγκεκριμένη πρόβλεψη διευκολύνει την εγκατάλειψη κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες διατηρητέων επιβαρύνονται με μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή τους και πως «με τη νέα φορολογική λαίλαπα απομειώνεται η ήδη λειψή, από την πλευρά του Φορολογικού Δικαίου, προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς».

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα