Ειδικό Τέλος Ακινήτων: στις ΔΟΥ για το «χαράτσι» – Έρχεται νέος φόρος για ακίνητα

10:08 5/3/2012 - Πηγή: Econews

Στη ΔΟΥ στην οποία υπάγονται θα απευθύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να καταβάλουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει ότι:

«Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο,

ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά».

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφύγουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας μόλις δημοσιευθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει ότι η ΔΕΗ δεν έχει τη δικαιοδοσία να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το «χαράτσι».

Σημειώνεται πως το ΣτΕ έκρινε μεν ότι η ΔΕΗ δεν δικαιούται να κόψει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν το «χαράτσι», ωστόσο αποφάσισε ότι η επιβολή του ειδικού τέλους δεν προσκρούει στο Σύνταγμα, καθώς πρόκειται για έκτακτο και όχι πάγιο φόρο.

Νέος φόρος στα ακίνητα

Η απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι το «χαράτσι», είναι συνταγματικό μόνο υπό την έννοια του ότι έχει έκτακτο χαρακτήρα κι ότι θα πάψει να επιβάλλεται από το 2013 ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και τη θέσπιση ενός νέου φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, που θα επιβάλλεται ενδεχομένως και στα αγροτεμάχια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν ήδη το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» στα ακίνητα. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προβλέπει την επιβολή ενός ενιαίου φόρου ή τέλους στην κατοχή ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα