Έφτιαξαν έμβρυα από «τρείς γονείς»

Δεκάδες έμβρυα με γονίδια από έναν άνδρα και δυο γυναίκες δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον για την Υγεία και τις Επιστήμες, εφαρμόζοντας μια νέα τεχνική που θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί ώστε να μην κληροδοτούνται στο έμβρυο ασθένειες που δεν θεραπεύονται.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν τα έμβρυα για να δημιουργήσουν παιδιά, ενώ δεν είναι καν σίγουρο αν η τεχνική αυτή θα εφαρμοστεί μελλοντικά.

Για να εμποδίσουν την κληροδότηση ασθενειών από

τη μητέρα, οι επιστήμονες μετέφεραν στο έμβρυο υγιή γονίδια από μια ξένη δότρια.

Τα γονίδια αυτά δεν βρίσκονται στον πυρήνα των κυττάρων και δεν επηρεάζουν χαρακτηριστικά όπως το ύψος ή το χρώμα των ματιών, αλλά εντοπίζονται σε στα μιτοχόνδρια, τα κυτταρικά οργανίδια που παράγουν ενέργεια.

Τα γονίδια αυτά κληροδοτούνται στο παιδί αποκλειστικά από τη μητέρα και όχι από τον πατέρα.
 
Η τεχνική:

Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα από το ωάριο της μητέρας και τον τοποθέτησαν στη θέση του πυρήνα του ωαρίου της δότριας.

Έτσι δημιούργησαν ένα ωάριο με το πυρηνικό DNA της μητέρας και το μιτοχονδριακό DNA της δότριας.

Το ωάριο αυτό γονιμοποιήθηκε στη συνέχεια με τα σπερματοζωάρια του πατέρα.

Η τεχνική έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις για τους πιθανούς κινδύνους, ειδικά στη Βρετανία όπου το 2008 επιστήμονες διεξήγαγαν παρόμοια πειράματα.

Τότε τα Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για μωρά με τρείς γονείς, κάτι που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν υπερβολικό, επισημαίνοντας ότι το DNA της δότριας δεν ξεπερνά σε ποσοστό το 1% στα γονίδια του εμβρύου.

Στην πραγματικότητα η διαδικασία περιορίζεται στην αντικατάσταση ελαττωματικών γονιδίων.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι επιφυλάξεις διατυπώνονται και ως προς την ασφάλεια της τεχνικής, όχι μόνο για το ίδιο το έμβρυο αλλά και για τους απογόνους τους.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα