Διαχείριση απορριμμάτων: αγώνας δρόμου για να μη χαθούν οι πόροι

Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση για να υπογράψει εντός 12μηνου τις συμβάσεις για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, ύψους 350 εκατ. ευρώ, αλλιώς κινδυνεύουν να χαθούν πόροι 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, στόχος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ) είναι να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί φέτος. Μάλιστα τη Δευτέρα εγκρίθηκαν και τα τεύχη δημοπράτησης.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΔΣΝΑ να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης, ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης,

τόνισε ότι Βούληση και μέριμνα της Πολιτείας, είναι:
1.  Να διασφαλιστούν το Δημόσιο συμφέρον και η προστασία του περιβάλλοντος,
2.  Να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί μας στόχοι, καθώς και
3.  Να υπάρξει το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού και τους ίδιους τους πολίτες.

Παράλληλα επισήμανε ότι η δημιουργία των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων θα διασφαλίσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά και θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις απασχόλησης στη δοκιμαζόμενη από υψηλά ποσοστά ανεργίας Αττική.

Ωστόσο, την ίδια ώρα ο δήμαρχος Φυλής, Δημήτρης Μπουραϊμης, δηλώνει αντίθετος σε οποιαδήποτε πρόσθετη εγκατάσταση στη χωματερή της περιοχής, ενώ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής υπενθυμίζει πως το «Ναι» στα έργα δίνεται υπό την προϋπόθεση πως θα αλλάξει η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Κερατέας.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια των αντιδράσεων, ορισμένοι αναφέρουν ακόμα και τα αντισταθμιστικά οφέλη, ύψους 45 εκατ. ευρώ ετησίως, που λαμβάνουν οι δήμοι Φυλής και Ασπροπύργου για την επιβάρυνση που υφίστανται από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος.

Οι υποψήφιοι

Δέκα όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς που διεξάγονται για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ.

Οι δέκα όμιλοι έχουν μοιραστεί σε πέντε κοινοπραξίες οι οποίες έχουν κατέβει και στους πέντε – έξι διαγωνισμούς ΣΔΙΤ που έχουν προχωρήσει σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Σέρρες, κλπ.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία έχουν περάσει οι εταιρείες / κοινοπραξίες Waste Cyclo (η κοινοπραξία ΔΕΗ – Urbaser), Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ – Polyeco, Novaera Hellas, Τέρνα Ενεργειακή, Αθωνική Τεχνική – Αδαμίδης και ΗΛΕΚΤΩΡ – Helesi.

Keywords
Τυχαία Θέματα