ΔΕΗ: «απαραίτητη» η αύξηση στα τιμολόγια

09:57 12/7/2012 - Πηγή: Econews

Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι για την κυβέρνηση η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, καθώς θα κληθεί να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας skai.gr, η ΔΕΗ κατέθεσε κοστολογικά στοιχεία στη Ρυθμιστική Αγορά Ενέργειας για το τρέχον έτος από τα οποία προκύπτει αύξηση τιμολογίων της τάξης του 29,8%.

Όπως επισημαίνει

ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, η αύξηση των τιμολογίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της αγοράς ενέργειας.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ πάντως φέρεται αποφασισμένη να λάβει οριστικές αποφάσεις για τα κρίσιμα θέματα της ενέργειας το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Πρόσφατα πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπάθησε να καθησυχάσει τους καταναλωτές τονίζοντας ότι δεν θα γίνουν νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο 2012.

Μάλιστα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φαίνεται διατεθειμένη να εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές μείωσης του ελλείμματος και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζει την αποφορολόγηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, από φόρους και τέλη που αντιστοιχούν στο 35% της τελικής αξίας ενός λογαριασμού, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαρύνει το φυσικό αέριο, αλλά και την κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους, που όπως έχει υπολογίσει ο κ. Ζερβός, επιβαρύνει τη ΔΕΗ με περίπου 220 εκ. ευρώ ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα