ΔΕΗ: ακριβότεροι λογαριασμοί λόγω αύξησης στο Τέλος ΑΠΕ

11:54 3/8/2012 - Πηγή: Econews

Νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, από την αύξηση κατά 47% του Τέλους υπέρ ΑΠΕ στα 8 ευρώ/Mwh μεσοσταθμικά από 5,43 ευρώ/Mwh που είναι η μεσοσταθμική τιμή σήμερα, εκτιμάται ότι θα επιβληθεί αναδρομικά από την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας imerisia.gr, η αύξηση του τέλους ΑΠΕ κρίνεται αναγκαία προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το οποίο διογκώνεται συνεχώς εξαιτίας της αθρόας

ένταξης νέων φωτοβολταϊκών.

Ο επιμερισμός του τέλους ΑΠΕ ανά κατηγορία καταναλωτών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς αναμένονται από τη ΔΕΗ οι πίνακες με το μέσο έσοδο πωλήσεων ανά κατηγορία.

Σημειώνεται ότι σήμερα, με μεσοσταθμικό τέλος ΑΠΕ στα 5,43 ευρώ/Mwh, η χρέωση για την οικιακή κατανάλωση φθάνει στα 5,99 ευρώ/ΜWh, ενώ το τέλος υπέρ ΑΠΕ για τις μεγάλες βιομηχανίες φθάνει στα 2,96 ευρώ/Mwh.

Kύκλοι της ΡΑΕ αναφέρουν πάντως ότι παρά την αύξηση, το τέλος ΑΠΕ για τους οικιακούς καταναλωτές θα διαμορφωθεί σε επίπεδα «σαφώς κάτω από διψήφιο νούμερο», πολύ κοντά στη μεσοσταθμική τιμή.

Η κατηγορία που εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί περισσότερο είναι οι πελάτες της μέσης τάσης, δηλαδή μεγάλοι εμπορικοί καταναλωτές, καθώς και άλλες ειδικές κατηγορίες όπως οι αγρότες κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες, ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής επιβάρυνση που θα έχουν από το τέλος αναμένεται να παίξουν οι διατάξεις της απόφασης 1453/11, οι οποίες για το 2012 απαγορεύουν η συνολική χρέωση για το τέλος ΑΠΕ να υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά θέση κατανάλωσης.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, που ανήκουν στους καταναλωτές υψηλής τάσης, θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τη διάταξη αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα