Αθήνα: ο απολογισμός της θητείας Καμίνη – Ποδήλατα, απορρίμματα και ανασυγκρότηση

12:18 13/7/2012 - Πηγή: Econews

Σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Αθήνας και ενίσχυση της ανακύκλωσης με διάδοση του μπλε κάδου είναι ορισμένα από τα θέματα “πράσινου” ενδιαφέροντος που επεσήμανε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Γιώργος Καμίνης κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του 18 μήνες μετά την εκλογή του.

Όπως δήλωσε ο κ. Καμίνης βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων στην

Αθήνα και τους ποδηλατόδρομους.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι κατά τη θητεία του “αυξήθηκαν κατά 3.500 οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης, ενώ τα συνεργεία καθαριότητας πυκνώνουν συνεχώς την παρουσία τους”.

Η προσπάθεια ευπρεπισμού του Κέντρου περιέλαβε και την επιβολή προστίμων στα κόμματα που ρύπαναν την Αθήνα με τις αφίσες τους κατά την προεκλογική περίοδο.

Παράλληλα η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα έχει να κάνει με τον καθορισμό χρήσεων γης στις γειτονιές, μέσω διαδικασιών στις οποίες θα συμμετέχουν και οι κάτοικοι.

Όσον αφορά στην ανασυγκρότηση της πόλης ο κ. Καμίνης ενημέρωσε πως ο Δήμος Αθηναίων υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας Υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας και με την αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου σε “Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Έργων” θα αξιοποιήσει 120 εκατ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί στους εξής πέντε άξονες :
• Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας,
• Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης,
• Αναζωογόνηση (Regeneration) του αστικού ιστού,
• Διαχείριση της κοινωνικής κρίσης,
• Διασφάλιση της εφαρμογής και βιωσιμότητας του Προγράμματος.

Στόχος είναι επίσης η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ώστε να ωριμάσει προς υλοποίηση ένα 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της Πρωτεύουσας, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πόρους ύψους €1,5 δις για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014 – 2020).

Η ανασυγκρότηση δεν θα αφορά μόνο σκουπίδια και φωτισμό, αλλά την αντιμετώπιση της γενικευμένης υποβάθμισης της ζωής στην πόλη, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα άδεια μαγαζιά, αλλά και την ανθρώπινη εξαθλίωση μεταναστών και τοξικομανών.

Ήδη έως το τέλος του έτους, τόνισε ο κ. Καμίνης, θα έχουν δημοπρατηθεί τεχνικά έργα ύψους 72 εκατ. Ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 1.000 θέσεις εργασίας. Ήδη εντός του μήνα δημοπρατούνται έργα ύψους 30 εκατ. Ευρώ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα