Αρχαίο μεθάνιο από την Αρκτική επιταχύνει την κλιματική αλλαγή – Έρευνα

13:05 21/5/2012 - Πηγή: Econews

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν χιλιάδες σημεία στην Αρκτική, όπου μεθάνιο, το οποίο ήταν αποθηκευμένο για χιλιάδες χρόνια κάτω από τους πάγους, αναβλύζει σήμερα στην ατμόσφαιρα.

Το μεθάνιο, όλα αυτά τα χρόνια ήταν «εγκλωβισμένο» κάτω από τους πάγους, ωστόσο τώρα, με το λιώσιμο των πάγων, διαφεύγει στην ατμόσφαιρα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης του πανεπιστημίου της Αλάσκα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές, το μεθάνιο που απελευθερώνεται ενδέχεται να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην κλιματική

αλλαγή.

Το μεθάνιο είναι το δεύτερο σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα.

Παγκοσμίως υπάρχουν πάρα πολλές πηγές μεθανίου. Κάποιες είναι φυσικές και κάποιες οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες και έργα, όπως για παράδειγμα οι χωματερές και η κτηνοτροφία.

Η ανίχνευση των πηγών δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν το μεθάνιο που ήταν αποθηκευμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αναλογία των διαφορετικών ισοτόπων του άνθρακα στα μόρια του μεθανίου.

Διεξάγοντας επίγειες και εναέριες έρευνες οι επιστήμονες αναγνώρισαν περίπου 150.000 πηγές μεθανίου στην Αλάσκα και τη Γροιλανδία και συγκεκριμένα σε λίμνες σχηματίζονται στα όρια των αρκτικών πάγων.

Από τις δειγματοληψίες προέκυψε ότι ορισμένες από αυτές τις πηγές απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα «αρχαίο» μεθάνιο, ενώ άλλες απελευθέρωναν νεότερο μεθάνιο, το οποίο πιθανότατα σχηματίστηκε από την αποσύνθεση φυτικού υλικού στις λίμνες.

«Η Αρκτική είναι η περιοχή που θερμαίνεται ταχύτερα σε όλο τον πλανήτη και έχει πολλές πηγές μεθανίου οι οποίες θα αυξηθούν όσο αυξάνεται η θερμοκρασία», σχολίασε ο καθηγητής Euan Nisbet από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο οποίος επίσης συμμετέχει στην έρευνα για το μεθάνιο στην Αρκτική.

«Αυτό είναι άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα: η υπερθέρμανση θα τροφοδοτήσει την υπερθέρμανση», τόνισε.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα