«Αναπόφευκτη η αύξηση του ειδικού τέλους» λένε οι φορείς ΑΠΕ

01:17 11/8/2012 - Πηγή: Econews

Απολύτως αναγκαία και αναπόφευκτη χαρακτηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση, οι σύνδεσμοι ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΗΑΠΕ, ΕΣΜΥΕ και ΕΛΛΕΒΙΟΜ την αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν την αγορά ηλεκτρισμού.

Οι φορείς ΑΠΕ διευκρινίζουν ότι η επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού  αυξάνεται κατά λιγότερο από ένα ευρώ το μήνα και υποστηρίζουν

ότι αν η πολιτική ηγεσία είχε αποδεχτεί εγκαίρως πολλές από τις προτάσεις της Ρ.Α.Ε. και των φορέων της αγοράς, η δεν θα χρειαζόταν η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.

Παράλληλα καταγγέλλουν ότι ο στρεβλός και απηρχαιωμένος τρόπος υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ, που ισχύει από το 1999, οδηγεί σε ανάγκη τεχνητής υπερτίμησής του κατά ένα ποσοστό της τάξης του 60%, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο το 40% αξιοποιείται πράγματι υπέρ των Α.Π.Ε.

Σε αυτό το πλαίσιο οι φορείς ζητούν από την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις  και να εφαρμόσει άμεσα μια συνεκτική πολιτική που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), η επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού (με κατανάλωση 1400 kWh το τετράμηνο) αυξάνεται κατά λιγότερο από ένα (1) ευρώ το μήνα.

H αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ κατέστη απολύτως αναγκαία και αναπόφευκτη, εξαιτίας των απίθανων καθυστερήσεων τα τελευταία τρία (3) χρόνια στην επίλυση των βασικών προβλημάτων και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τόσο στην αγορά ηλεκτρισμού συνολικά, όσο και στον μηχανισμό χρηματοδότησης των Α.Π.Ε. και της ΣΗΘΥΑ.

Είναι λυπηρό, σε  αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, να πρέπει να αυξηθεί έστω και κατά ένα (1) Ευρώ το μήνα, το κόστος του ρεύματος που καλείται να καταβάλει ο καταναλωτής, εξαιτίας ακριβώς αυτών των καθυστερήσεων.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λειτουργώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αποφάσισε – όπως είχε αναγκαστικά υποχρέωση εκ του νόμου – να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Δυστυχώς, αν πολλές από τις προτάσεις που είχε καταθέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό η Ρ.Α.Ε. –αλλά και οι φορείς της αγοράς – είχαν γίνει έγκαιρα αποδεκτές και είχαν εφαρμοσθεί όταν έπρεπε από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, η Ρ.Α.Ε. δεν θα χρειαζόταν να λάβει αυτή την απόφαση.

Η αναγκαία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ αποτέλεσε την έσχατη λύση για την ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), προκειμένου ο τελευταίος να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Κυρίως όμως, η απόφαση της Ρ.Α.Ε. δίνει επαρκή χρόνο στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να επιλύσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που μαστίζουν την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και των Α.Π.Ε. και αποβαίνουν σε βάρος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του μηχανισμού στήριξης των Α.Π.Ε.  Τα προβλήματα αυτά

Keywords
Τυχαία Θέματα