Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: ισπανικό μοντέλο για τις ταρίφες – Φόβοι για μειώσεις

10:05 16/2/2012 - Πηγή: Econews

Το ισπανικό μοντέλο μελετάται, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται στις εγγυημένες τιμές, γεγονός που, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, γεννά φόβους για μεγάλες μειώσεις στις ταρίφες.

Το σύστημα που εξετάζεται είναι αυτό της «εγγυημένης διαφορικής τιμής» (feed in premium), το οποίο προβλέπει την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ όχι με μία εγγυημένη ταρίφα για κάθε τεχνολογία όπως σήμερα, αλλά με την Οριακή Τιμή Συστήματος συν ένα συγκεκριμένο premium.

Κατά βάση υπάρχει μια minimum εγγυημένη τιμή αλλά και μια maximum τιμή που λαμβάνει κάθε μία από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με βάση τουλάχιστον την Ισπανία, το ποσό που έχει να «μοιράσει» το κράτος και βάσει του οποίου καθορίζεται το premium για κάθε τεχνολογία, είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το κατά πόσο ικανοποιούνται ή όχι οι παραγωγοί.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα προηγούμενα χρόνια χορηγήθηκαν στην Ισπανία μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ωστόσο τώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι ενισχύσεις μηδενίστηκαν.

Εκείνο που φοβούνται παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το energypress είναι ότι στην Ελλάδα, λόγω της ύφεσης, τα ποσά που θα μπορεί να διαθέσει το ελληνικό δημόσιο θα είναι μικρά και συνεπώς μικρά θα είναι και τα premium επί της Οριακής Τιμής.

Εξάλλου, υποστηρίζουν ότι αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, αν δεν εξορθολογιστεί το σύστημα υπολογισμού της ΟΤΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα