Αιολική ενέργεια: ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις το 2011

11:53 2/4/2012 - Πηγή: Econews

Για την κατάσταση και τις προοπτικές της αγοράς αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα μίλησε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Π. Παπασταματίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ημερησία» και στον δημοσιογράφο Κοσμά Ζακυνθινό.

Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί στην ανάπτυξη της αγοράς Αιολικής Ενέργειας η πρόσφατη διάταξη που προβλέπει αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ, βάσει του 25% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους,

ο κ. Παπασταματίου δήλωσε ότι «η πολιτική επιλογή αυτή είναι ατυχής για τους ακόλουθους λόγους»:

1)  Η νέα ρύθμιση, ισοδυναμεί με οριζόντια μείωση της τιμής πώλησης κατά 12,7% μέσα σε δύο έτη (από 1.1.2010), διότι τόσες είναι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που δεν έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των ΑΠΕ εξαιτίας του ν. 3851/2010 και της νεοεισαγόμενης ρύθμισης.

2) Η ρύθμιση έχει αναδρομικό χαρακτήρα

3) Η λογική της νέας ρύθμισης είναι λανθασμένη, διότι υπονοεί ότι το πραγματικό κόστος για τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, ΜΥΗ και Βιομάζα θα μειώνεται διαρκώς και ραγδαία. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Σε ερώτηση για το αν έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στα φωτοβολταϊκά και αν υπάρχουν καθυστερήσεις στην αγορά Αιολικής Ενέργειας, ο κ. Παπασταματίου απάντησε ότι δεν αισθάνεται πως έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, ενώ αναφερόμενος στην αιολική ενέργεια επισήμανε ότι  «ενώ το 2011 αναπτύχθηκε μια σημαντική δυναμική στην αγορά της αιολικής ενέργειας με ανάπτυξη 23,18%, αυτό δεν αρκεί», διευκρινίζοντας ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στην ανεπαρκή στάθμιση και αξιολόγηση των προβλημάτων από τις πολιτικές ηγεσίες.

Μιλώντας για την εγκατεστημένη ισχύ του περασμένου έτους αλλά και για τις προοπτικές του κλάδου, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, δήλωσε ότι το σύνολο της αιολικής ισχύος που στο τέλος του 2011 βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία είναι 1626,5 MW, προσθέτοντας ότι η νέα αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε το 2011 ήταν 311,2 MW.

«Το μέγεθος αυτό είναι υπερδιπλάσιο από τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας που ήταν 143 MW. Η ανάπτυξη σε σχέση με το τέλος του 2010 ήταν 23,18%. Όμως, για την επίτευξη του στόχου του 2020 απαιτείται ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 40%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ. Παπασταματίου τα νέα αιολικά πάρκα 311,2 MW που εγκαταστάθηκαν το 2011, αντιστοιχούν σε επενδύσεις άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, σήμερα υπάρχουν υπό κατασκευή πρόσθετα αιολικά πάρκα ισχύος περί τα 220 ΜW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά περίπου 150 MW θα συνδεθούν εντός του 2012. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται στην οικονομική κρίση και τη δυσκολία χρηματοδότησης στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα