Αυθαίρετα: το νέο πλαίσιο για την οριστική λύση – Πού ξεκινούν εκτεταμένες κατεδαφίσεις

13:32 28/9/2012 - Πηγή: Econews

“Εισπρακτική” χαρακτήρισε τη φιλοσοφία του τρέχοντος νόμου για τα αυθαίρετα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποσχέθηκε μια “ολοκληρωμένη και οριστική επίλυση του ζητήματος με κοινωνικά δίκαιο τρόπο”.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, το ΥΠΕΚΑ κινείται προς “την ενοποίηση, την ταξινόμηση και την κωδικοποίηση του Νόμου περί αυθαιρέτων

κτισμάτων, με έμφαση βέβαια στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο και την ισονομία”.

Το σχέδιο θα έχει κεντρικό άξονα τις πολεοδομικές παραβάσεις με στόχο τη νομιμοποίηση τουλάχιστον των ακινήτων με οικοδομική άδεια -και όχι τα εκτός σχεδίου-, ενώ θα προβλέπει και χιλιάδες κατεδαφίσεις.

Το νέο σχέδιο θα είναι έτοιμο ως τις 31 Ιανουαρίου του 2013, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η “εισπρακτικού” χαρακτήρα διαδικασία τακτοποίησης, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέα σύγχυση σε χιλιάδες αυθαιρετούχους.

Η νέα παράταση που έχει δοθεί στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων κρίνεται ότι επέφερε θετικά αποτελέσματα με τα ημερήσια έσοδα από παράβολα και δόσεις ρύθμισης το Σεπτέμβριο να ανέρχονται, σύμφωνα με την Ημερησία, σε 530.888 ευρώ έναντι 385.821 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

Μάλιστα ο ο νέος ειδικός γραμματέας επιθεώρησης περιβάλλοντος Σ. Κουρουτζίδης έκανε λόγο για εκτεταμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων -αυτών που χτίστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου του 2011- μέχρι το τέλος της χρονιάς με αφετηρία την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, όπου ήδη υπάρχει συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο για έλλειψη συνεργασίας στις περιφερειακές διοικήσεις του Αιγαίου, όπου καταγράφεται εκτεταμένη ανέγερση νέων αυθαιρέτων (ιδίως σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο).

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα