Αυθαίρετα «νέας γενιάς»: στις 8 Ιουνίου η απόφαση του ΣτΕ

10:55 11/4/2012 - Πηγή: Econews

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί, μετά από αναβολή, στις 8 Ιουνίου 2012 η συνταγματικότητα ή μη της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων «νέας γενιάς», σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας kathimerini.gr.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας «πάγωσε» την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων η οποία δεν στηριζόταν σε αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα.

Ειδικότερα,

οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την απόδειξη του χρόνου ολοκλήρωσης της κατασκευής του ακινήτου, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλουν, οφείλουν να προσκομίζουν «δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες» από τις οποίες να αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής, όπως προβλέπει ο αρχικός νόμος 4014/2011 (άρθρο 24) για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι η διαδικασία υπαγωγής στο Ν.4014/2011 συνεχίζεται κανονικά με την υποβολή και επεξεργασία αιτήσεων που στηρίζονται σε δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες για το χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει τη γνώμη του ΣτΕ για το τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις «τακτοποίησης» με βάση ιδιωτικά έγγραφα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης επισήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχει οριστική γνωμοδότηση αλλά η αίσθησή του είναι «ότι θα πρέπει να τους επιστραφούν τα χρήματα».

Σε κάθε περίπτωση, όπως προσέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «εμείς θέλουμε η απόφαση του ΣτΕ να αφορά όσες αιτήσεις υποβληθούν από εδώ και πέρα».

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα