RIO+20: Η Μεσόγειος δεσμεύεται να συνεργαστεί με στόχο την Αειφόρο Ανάπτυξη

10:18 22/6/2012 - Πηγή: Econews

Η Μεσόγειος έδωσε ηχηρό παρόν στη Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ριο+20) στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με εκδήλωση που έγινε στις 19 Ιουνίου 2012 με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων φορέων οι οποίοι ανανέωσαν την δέσμευσή τους να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να συνεργαστούν για την αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή.

Ο

Πρίγκιπας Αλβέρτος ΙΙ του Μονακό και άλλες γνωστές προσωπικότητες παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και εξέφρασαν τη συνεχή υποστήριξη και αρωγή τους στις προσπάθειες προστασίας του πλούτου της Μεσογείου Θάλασσας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την πράσινη ανάπτυξη στη Μεσόγειο» οργανώθηκε από το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) που εδρεύει στην Αθήνα, μαζί με τη UNEP/MAP, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρω-Μεσογειακή Ένωση, το Fondation Prince Albert II de Monaco, το Αραβικό Δίκτυο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (RAED) και την Παγκόσμια Σύμπραξη για το Νερό- Γραφείο της Μεσογείου (GWP-Med) και συντονίστηκε από τον Έλληνα καθηγητή κύριο Μιχάλη Σκούλλο.

Σε μια περίοδο πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών στη Μεσόγειο, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης, συναντήθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν με στόχο την Αειφόρο Ανάπτυξη στην περιοχή.

Στην επίσημη εκδήλωση για τη Μεσόγειο παρευρέθηκαν διακεκριμένες προσωπικότητες από την περιοχή αλλά και από το χώρο του Περιβάλλοντος, όπως ο Πρίγκιπας Αλβέρτος ΙΙ του Μονακό, ο Ernst Ulrich von Weizsaecker, η Jacqueline McGlade (του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος) και πολλοί άλλοι, καθώς και περισσότεροι από εκατό οργανισμοί από την Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και τη Βόρειο Αφρική.

Ο κ. Σκούλλος άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας ότι «Η Μεσόγειος ως σημείο συνάντησης Βορρά-Νότου οφείλει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους. Η σημασία της περιοχής ξεπερνά τα μεμονωμένα έθνη που βρίσκονται γύρω από τις ακτές της, καθώς συχνά αποτελεί πηγή ανησυχίας αλλά και ενδιαφέροντος για ολόκληρο τον πλανήτη».

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος ΙΙ του Μονακό υπενθύμισε ότι οι προκλήσεις του παρελθόντος «έχουν ξεπεραστεί χάρη στην εφευρετικότητα και την ευφυΐα των λαών που ζουν γύρω από τις ακτές της Μεσογείου, οι οποίοι, στο πέρασμα των χρόνων, έχουν καταστήσει την περιοχή έναν πλεονεκτικό κόμβο κουλτούρας, εμπορίου, πολιτισμού και προόδου». Και πρόσθεσε: «Σήμερα, θέλω να πιστεύω ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης για την προστασία και τη διατήρηση του σημαντικότερου πλούτου τους: της Μεσογείου Θάλασσας, που είναι το λίκνο του πολιτισμού τους».

Από την άλλη, ο Ernst von Weizsaecker, Συμπρόεδρος του International Resource Panel της UNEP, τόνισε ότι η εν δυνάμει ενισχυμένη παραγωγικότητα των φυσικών πόρων της Μεσογείου μπορεί να συνδυάσει

Keywords
Τυχαία Θέματα