Energean: νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο και ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες

Νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο, πλήρη ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον και επανερμηνεία της λεκάνης του Πρίνου για την αξιοποίηση κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί, σχεδιάζει η Energean Oil & Gas, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr.

Επιπλέον, η εταιρία επιμένει στην κατασκευή της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, στοχεύει στην έρευνα για νέα

κοιτάσματα στο Θρακικό Πέλαγος και εκφράζει ενδιαφέρον για συμμετοχής στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις προτεινόμενες περιοχές που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, ανακοίνωσε ότι οι νέες επενδύσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση του Πρίνου εκτιμάται ότι μπορεί να δώσουν 4.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ τόνισε ότι η εταιρία σχεδιάζει την επανερμηνία όλης της λεκάνης του Πρίνου, η οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να δώσει μέχρι 30.000 βαρέλια ημερησίως.

Σε ό,τι αφορά το κοίτασμα Έψιλον, η Energean σχεδιάζει  την πλήρη ανάπτυξη του σε δύο χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι η αποληψιμότητα του κοιτάσματος ξεπερνά τα  50 εκατ. βαρέλια. Η επένδυση υπολογίζεται στα 100 εκατ. δολ., όμως «αγκάθι» για την υλοποίησή της είναι η καθυστέρηση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκτός από τα κοιτάσματα του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας η εταιρεία προσβλέπει και στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Θρακικό Πέλαγος. Ωστόσο, για να καταστεί αυτό εφικτό απαιτείται η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 70% των δικαιωμάτων έρευνας από την καναδική Calfrac στην Energean.

Παράλληλα, η εταιρεία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις προτεινόμενες περιοχές που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, τον Πατραϊκό Κόλπο, την Ήπειρο και το Δυτικό Κατάκωλο.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της εταιρείας στη Νότια Καβάλα, υπενθυμίζεται ότι η τον περασμένο Ιούλιο η Energean κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ), για τη μετατροπή του υποθαλάσσιου κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Ωστόσο,όπως επισήμανε ο κ. Ρήγας, η ΡΑΕ δεν μπορεί να εξετάσει το αίτημα της εταιρίας, γιατί δεν έχει εκδοθεί ως τώρα ΚΥΑ για τους όρους παραχώρησης του έργου.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα