Apple: τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αποκτήσετε το νέο iPad

12:58 9/3/2012 - Πηγή: Econews

Η Apple αποκάλυψε πρόσφατα το νέο iPad 3 και πολλοί ορκισμένοι καταναλωτές των προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας τρίβουν τα χέρια τους με λαχτάρα.

Ωστόσο, προτού σπεύσουν στα καταστήματα για να προμηθευτούν το νέο iPad καλό είναι να γνωρίζουν ορισμένα πράγματα για την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη του τεχνολογικού κολοσσού.

—Εργοστάσια στην Κίνα-Σκάνδαλο Foxconn

Τα εργοστάσια των προμηθευτών της Apple

στην Κίνα, όπως αυτό της Foxconn, κατηγορούνται για κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσλαμβάνονται με ελάχιστους μισθούς παιδιά ηλικίας 15 χρονών και πολλοί εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε υπερωριακή εργασία. Οι υπάλληλοι της Apple δεν επιτρέπεται βάσει κανονισμού να εργάζονται πάνω από 60 ώρες την εβδομάδα, ωστόσο ορισμένες μονάδες αγνοούν αυτές τις ρυθμίσεις.

Η υπόθεση Foxconn ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν 14 υπάλληλοι έδωσαν τέλος στη ζωή τους το 2010, ενώ τέσσερις ακόμα εργαζόμενοι συνεργατών της Apple έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας πηδώντας από την οροφή των εργοστασίων όπου εργάζονταν.

—Η έκθεση κινεζικού ΜΚΟ

Μια 46σελιδη έκθεση του Ινστιτούτου Δημοσίων και Περιβαλλοντικών Θεμάτων που εδρεύει στο Πεκίνο υποστηρίζει πως 27 μονάδες της Apple στη Κίνα διαπράττουν σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα. Οι καταγγελίες αφορούν από την παράνομη απελευθέρωση επικίνδυνων χημικών αερίων στο περιβάλλον, την ακατάλληλη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων που περιέχουν χαλκό, νικέλιο και υδροκυάνιο, αλλά και τις υψηλές εκπομπές αερίων πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

—Οι ελεγκτές της FLA

Ως απάντηση στις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η Apple προσκάλεσε την Ένωση για την Δίκαιη Εργασία (Fair Labor Association-FLA) να διενεργήσει ανεξάρτητο έλεγχο στις μονάδες των προμηθευτών της. Μια ομάδα 30 ελεγκτών της FLA θα προχωρήσει σε συνεντεύξεις με 35.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες έχει προκύψει σωρεία θεμάτων, ωστόσο αναμένεται η τελική έκθεση.

—Επενδύσεις στην “πράσινη” ενέργεια

Την ώρα που οι συνεργάτες της Apple στην Κίνα ακολουθούν αδιαφανείς διαδικασίες, η εταιρεία προσπαθεί να “πρασινίσει” την εικόνα της στις ΗΠΑ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το Κέντρο Δεδομένων στο Maiden θα τροφοδοτηθεί ενεργειακά από “καθαρή ενέργεια” ( στo econews).

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα