Η μισή συγγνώμη της Ανγκελα Μέρκελ

Language Greek

Όσοι περίμεναν δάκρυα μετάνοιας από πλευράς Μέρκελ στο τελευταίο της ταξίδι μάλλον απογοητεύτηκαν. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να έρθει και η ώρα της σκληρής αυτοκριτικής. Η Άνγκελα Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα λίγες εβδομάδες πριν εγκαταλείψει για πάντα την Γερμανική Καγκελαρία. Η επίσκεψή της, δεν έκρυβε εκπλήξεις και ούτε καμία

σχέση με όσες προηγήθηκαν.

Σε όλες τις προηγούμενες κρεμόμασταν από τα χείλη της, αναφορικά με το μέλλον μας στο ευρώ. Ή για το τι θα πρέπει να περιμένουμε στο μεταναστευτικό, στα γεωπολιτικά ή στα δημοσιονομικά. Αυτή τη φορά ήταν αλλιώς. Επρόκειτο για μια επίσκεψη όπου η ίδια φανέρωσε μια προδιάθεση συγγνώμης, για όσα ζήτησε από τους Έλληνες μέσα σε μια δεκαετία, προκειμένου να αποφύγουμε την έξοδό μας από το ευρώ και την τελειωτική οικονομική καταστροφή. Μια συγγνώμη που πάντως δεν ήρθε.

Πράγματι, η κ. Μέρκελ ανέφερε πως είχε επίγνωση για το βάρος που επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Και παρά τα προβλήματα που προκάλεσε, υπενθύμισε πως η ίδια ήταν δεσμευμένη υπέρ της διατήρησης της χώρας μας στο ευρώ. Προφανώς αυτού του είδους οι επισκέψεις, αλλά και η διπλωματική αβρότητα, δεν επιτρέπουν on camera αψιμαχίες. Ούτε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ούτε ο Μητσοτάκης είχαν διάθεση να πατήσουν επάνω στο τραύμα.

Όμως κάποια στιγμή, θα έρθει η ώρα της αυστηρής κριτικής για τα λάθη που έκανε η ίδια η Μέρκελ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Λάθη που με βεβαιότητα είχαν ως αποτέλεσμα την επιμήκυνσής της, αλλά και την μεγάλη άνοδο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά της Μέρκελ σε συγκεκριμένα στάδια της δημοσιονομικής κρίσης και ειδικά στην αρχή της, είχε περισσότερα στοιχεία εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης και λιγότερο χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που ηγείται της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η επιμονή της στην παρουσία του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονταν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν το βασικότερο από όλα τα λάθη. Όπως και το ότι η ίδια δεν κατάφερε ποτέ να καθησυχάσει τις αγορές όταν τα ελληνικά ομόλογα έχαναν την αξία τους υπό το φόβο ενός Grexit. Η Μέρκελ άφηνε να κυλούν μήνες με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές μέσα στα γερμανικά  κρατίδια, την ώρα που στην Ελλάδα κατέρρεαν εταιρίες, η ακίνητη περιουσία έχανε την αξία της, και οι τράπεζες βυθίζονταν στο χάος.

Η ελληνική κρίση θα είχε μια διαφορετική πορεία εάν η ίδια έπαιρνε πιο γρήγορες αποφάσεις, εάν συναινούσε πιο γρήγορα σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, εάν προσέφερε μεγαλύτερη άνεση και χρόνο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Το θέμα της ελληνικής κρίσης έχει ακόμη άγνωστες πτυχές και κρυμμένες αλήθειες που αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο η ίδια απέτυχε να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο ως επικεφαλής της ηγέτιδας δύναμης στην Ευρώπη. Τη μεγάλη εικόνα την ξέρει η ίδια.

Άραγε θα επιλέξει να φωτίσει κάποιες κρυμμένες πτυχές σε ένα βιβλίο πολιτικών απομνημονευμάτων σε μερικά χρόνια;

Article Category Πολιτική Ετικέτες Άνγκελα Μέρκελ Κυριάκος Μητσοτάκης Cover Image angkela-merkel.jpg Η μισή συγγνώμη της Ανγκελα Μέρκελ Is Native Κλειστό Show In Latest Ανοικτό Show Image in Latest Κλειστό Video Icon Κλειστό
Keywords
Τυχαία Θέματα