Η φανέλα της Τραπεζούντας

Language Greek

Στον κόσμο μας, που στην περίοδο των οξυμένων προβλημάτων και προκλήσεων, τα πάντα κινούνται οριακά ο Οικουμενικός Πατριάρχης λειτούργησε, συμβολίζοντας την παγκόσμια καταλαγή, στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την επόμενη ημέρα πολλά Ελληνικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν περισσότερο από ότι πρέπει με τις ακραίες δηλώσεις των γκρίζων λύκων, που καυτηρίαζαν την κίνηση της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας να χαρίσει μία ποδοσφαιρική

φανέλα στον προκαθήμενο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - Βαρόμετρο οι τιμές ενέργειας και καυσίμων

Τόσο πολύ χάνουμε στη χώρα μας τη σημασία των γεγονότων και των συμβολισμών και ασχολούμεθα με τις ακραίες μειοψηφίες της Τουρκίας; Δεν μπορούμε, όσο και αν προσπαθούμε, να κατανοήσουμε αν στο σύνολό του ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας και μαζί οι διαμορφωτές κοινής γνώμης, κυρίως όσοι διαθέτουν μικρόφωνο, πέννα και οθόνη, αντιλαμβάνονται τις διεθνείς εξελίξεις και τον τρόπο που διαμορφώνεται η πολιτική στον 21ο αιώνα.

Τις αδυναμίες του δημοκρατικού μας συστήματος τις αναδεικνύουμε με τόση ένταση που παραλείπονται πολλοί παράγοντες μίας καλής διακυβέρνησης που σταδιακά εξασφαλίζονται μετά την μεταπολίτευση. Τα λάθη και κυρίως τις μεθοδευμένες επιλογές αντί να τις αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, μισό αιώνα μετά την πτώση της χούντας και την κυπριακή τραγωδία, τις χρησιμοποιούμε ως να επιθυμούμε να δείξουμε ότι παρά τη σταθερή δημοκρατία μας κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου επιλέγουν την όξυνση, θεωρώντας ότι παραμένει διακύβευμα της εσωτερικής αντιπαράθεσης, ενώ γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα η στρεβλή εικόνα διαχέεται δημιουργώντας την εντύπωση ότι κάθε στιγμή θα μπορούσε να αποσταθεροποιηθεί η χώρα παρά τη δημοκρατική και συνταγματική της σταθερότητα. 

Αντί στην εξέλιξη της κρίσης για της νόμιμες επισυνδέσεις, να πραγματοποιηθεί αμέσως με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού συνάντηση στο Γραφείο του στο Κοινοβούλιο με τον θιγόμενο Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, επιλέγεται να τροφοδοτούνται όλα τα ΜΜΕ με την άρνηση του πολιτικού αρχηγού να ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό της χώρας, στον οποίο υπάγεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σε περίπτωση που η πρόσκληση προς τον κ. Νικ Ανδρουλάκη δεν ήταν για προσωπική ενημέρωση από το Πρωθυπουργό της χώρας, τότε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντί να αρνείται την ενημέρωση θα έπρεπε επιμόνως να ζητά απ' ευθείας ενημέρωση από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι συμβολισμοί που εκφράζουν αυξημένο πολιτικό σεβασμό και κοινωνική ευαισθησία επιβάλλονται όταν ανακύπτουν τόσο σοβαρά προβλήματα. Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παραμικρή αναστολή, αλλά με την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Τον τρόπο θα τον ορίσουν ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων. Ασύμμετρη συζήτηση δεν χωρά την περίοδο που ο κόσμος κινείται οριακά μεταξύ ειρήνης και γενικευμένης σύγκρουσης. Στις δημοκρατίες λειτουργεί θεσμικά το κράτος και εφαρμόζεται η νομοθεσία, αλλά στις υπηρεσίες γίνονται λάθη ή ακόμη και υποβολιμαίες διεισδύσεις. Όλοι γνωρίζουν το πολυσύνθετο των ημερών μας. Κανένας δεν παραβλέπει όλα όσα ευστόχως σημειώθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο για τις νόμιμες επισυνδέσεις (συνακροάσεις στο πρόσφατο παρελθόν). Εξ ίσου σημαντικές οι πολιτικές, προσεκτικές, υποδείξεις πολιτικών και αναλυτών. Η πρόκληση μακράς ακυβερνησίας από εμμονή σε ξεπερασμένες ιστορικές αντιπαραθέσεις ανακόπτει την εξελικτική διαδρομή που έχει επιτύχει η χώρα με πολιτική αποφασιστικότητα, κόπο και θυσίες μετά τη μεταπολίτευση. Η καλή λειτουργία του δημοκρατικού μας συστήματος αναγνωρίζεται από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Δεν μπορεί να δοκιμάζεται η πολιτική σταθερότητα της χώρας από στείρες αντιπαραθέσεις όταν η Δημοκρατία μας έχει αναδείξει αποτελεσματικές θεσμικές λειτουργίες. 

Η κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα κρίνεται ως πολύ σοβαρή. Εξ ίσου σοβαρή, όμως, είναι και η κατάσταση που προκαλείται από τον παρατεταμένο πόλεμο στη Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης. Οι συμμαχίες που επιδιώκει η Τουρκία αντιστρατεύονται τις συνολικές προσπάθειες χωρών - μελών του ΟΗΕ, ώστε ο κόσμος να μη γνωρίσει διευρυμένη σύγκρουση, ανθρωπιστικές κρίσεις, πείνα και μαζί με όλα αυτά αβεβαιότητα για το αύριο, γενικευμένη επισιτιστική κρίση και τρομοκρατία κάθε μορφής, κρατική ή παρακρατική.

Όταν όμως ο γείτονάς σου, που τον επιτηρείς τόσο στενά μαζί με τους συμμάχους σου, φροντίζει:

να αναδιπλωθεί όσον αφορά τις εικαζόμενες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προσφέρει προστασία στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για να τελέσει στην Παναγία Σουμελά τα θρησκευτικά πανχριστιανικά καθήκοντα την ημέρα της Παναγίας, ενώ ταυτοχρόνως δέχεται την πίεση θεσμικών οργάνων των ΗΠΑ, αλλά και της Μόσχας για την εξέλιξη της εγκατάστασης των S-400 στη νατοϊκή Τουρκία την ώρα που η Άγκυρα και το Ισραήλ αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, στο παλαιστινιακό διαφαίνεται νεότερη εξέλιξη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντάται με το Εμίρη του Κατάρ  

τότε σίγουρα υποχρεώνεσαι από το διεθνή ρόλο που έχεις επιλέξει και σταδιακά έχεις επιβάλλει, να σταθείς στο ύψος των απαιτήσεων του Ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινότητας και να μην ασχολείσαι καθόλου με τη «φανέλα της Τραπεζούντας». 

Η Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας απαιτεί εσωτερική σταθερότητα και λειτουργία των θεσμών καθώς επίσης και ενεργή συστράτευση όλων των Υπουργών της Κυβέρνησης και των βουλευτών προκειμένου οι Έλληνες να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο των Υπηρεσιών Πληροφοριών και πως οι Δημοκρατίες εξασφαλίζουν τη θεσμική τους θωράκιση, ώστε να προωθούνται αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντά στο διεθνές πεδίο.

Article Category Πολιτική Ετικέτες Πατριάρχης Βαρθολομαίος Δεκαπενταύγουστος Παναγία Σουμελά Τουρκία Τραπεζούντα Cover Image vartholomaios.jpg Η φανέλα της Τραπεζούντας Is Native Κλειστό Show In Latest Ανοικτό Show Image in Latest Κλειστό Read More Κατώτατος μισθός: Πώς και πότε θα αποφασιστεί, σύμφωνα με τον Χατζηδάκη Βασίλης Κικίλιας: Αυξήθηκαν 17% οι αφίξεις στα νησιά του Νοτιανατολικού Αιγαίου Ναυτεργατικό σωματείο κατήγγειλε «κουκούλωμα» υπόθεσης τηλεφωνικών υποκλοπών επί ΣΥΡΙΖΑ Video Icon Κλειστό
Keywords
Τυχαία Θέματα