Εκλογικά διλήμματα και μικρά κόμματα

Language Greek

Ο φετινός Σεπτέμβριος δεν μοιάζει με τους προηγούμενους δυο, καθώς μπροστά του απλώνεται ένα ενδεχόμενο εκλογών - κάτι που δεν συνέβαινε στις δυο προηγούμενες επισκέψεις των αρχηγών στη ΔΕΘ. Υπό αυτή την έννοια οι δυο μονομάχοι έσπευσαν να θέσουν από νωρίς τα διλήμματα των ερχόμενων εκλογών, μια στρατηγική που έχει νόημα: Όσο πιο νωρίς θέσεις τα δικά σου διλήμματα,

όσο πιο κρυστάλλινο είναι το μήνυμά σου στον δρόμο για τις εκλογές τόσο πιο εύκολα θα συμμαζέψεις το ακροατήριό σου και θα ψαρέψεις τα κινούμενα σωματίδια στο πεδίο των αναποφάσιστων. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε περίπου το εξής: Ψηφίστε Νέα Δημοκρατία για να αποφύγετε την οποιαδήποτε περιπέτεια μπορεί να προκαλέσει ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής. Και μάλιστα φρόντισε από μόνος του να δημιουργήσει ένα σενάριο επανένωσης Τσίπρα - Βαρουφάκη, με στόχο να επαναφέρει εφιαλτικές μνήμες από το 2015. Ως πολιτική τακτική ήταν έξυπνη: Στην ουσία ανάγκασε τον Τσίπρα να απαντήσει στο πώς περίπου σκέφτεται την «προοδευτική διακυβέρνηση» που επαγγέλλεται. Κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - που έχει αποδείξει πως διαθέτει πολιτικά αντανακλαστικά - απάντησε ότι μετά τις εκλογές, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Δηλαδή δεν εξειδίκευσε τους εν δυνάμει συμμάχους του, ούτε πριμοδότησε τον πρώην στενό του συνεργάτη. Κι αυτό ήταν λογικό. 

Όμως σταδιακά, το δίλημμα των εκλογών αρχίζει και μορφοποιείται. Και ειδικά στις εκλογές που θα ακολουθήσουν, με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί άπαξ (υπενθυμίζω πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής που θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές) τα μικρά κόμματα θα έχουν μια συγκεκριμένη επιλογή: είτε να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μπουν σε μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να κάψουν δια παντός το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης αρνούμενα να συνεργαστούν. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι στην βουλή που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές θα υπάρχουν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25, για να σχηματιστεί η «προοδευτική κυβέρνηση» θα πρέπει να τρέξουν δυο συγκεκριμένες προϋποθέσεις: πρώτον να αθροίζουν τα 3+1 κόμματα πάνω από 150 έδρες στην επόμενη βουλή (εάν παίρναμε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 και τα προσαρμόζαμε στο μοντέλο της απλής αναλογικής, τα τέσσερα αυτά κόμματα θα έφταναν τις 158 έδρες). Και δεύτερον, να δεχθούν όλα (του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου) την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συνεργασίας. 

Είναι όλη αυτή η συζήτηση πρώιμη; Και ναι και όχι. Ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και η εκλογή ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ όπου είναι σαφές πως οι υποψήφιοι αρχηγοί θα πρέπει να ιχνογραφήσουν την όποια πολιτική τους προτίμηση στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές. Το εάν δηλαδή θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προοπτική εξουσίας, ή εάν θα του φράξουν τον δρόμο της ολικής επαναφοράς, προσπαθώντας να ανακτήσουν οι ίδιοι τη θέση που κατέχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στο διπολικό σύστημα εξουσίας. Υπό αυτή την έννοια, εξηγείται και η σπουδή των δυο βασικών μονομάχων, να ανοίξουν τη συζήτηση των εκλογικών διλημμάτων. Αλλά μπαίνει και ένα σαφές ερώτημα για τους διεκδικητές της αρχηγίας στο Κίνημα Αλλαγής. 

Article Category Πολιτική Ετικέτες Κυριάκος Μητσοτάκης Cover Image mitsotakis-tsipras.jpg Εκλογικά διλήμματα και μικρά κόμματα  Is Native Κλειστό Show In Latest Ανοικτό Show Image in Latest Κλειστό Video Icon Κλειστό
Keywords
Τυχαία Θέματα