Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το μέλλον δεν έρχεται από το παρελθόν

Language Greek

Μια ιστορική παράταξη σαν τη δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να αντικρίζει το μέλλον της με όρους παρελθόντος. Δεν μπορεί να αναλώνεται σε σκιαμαχίες μηχανισμών, να εγκλωβίζεται σε προσωπικά σΧέδια πολιτικής διάσωσης ή αυτοδικαίωσης. Η τραγική απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά αφήνει πίσω της μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον της παράταξης, μία παρακαταθήκη υπεύθυνης πολιτικής δύναμης, προοδευτικής ταυτότητας, αυτοδύναμου ρόλου του χώρου και ενότητας η οποία πρέπει να γίνει από όλους σεβαστή και ταυτόχρονα

να αποτελέσει αφετηρία νέας πορείας.

Στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, η συμμετοχή του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης θα κρίνει αν ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς θα μπει και πάλι στο πολιτικό προσκήνιο, ή αν θα «ρευστοποιηθεί» μέσα σε σχήματα με δανεικά κοστούμια και ευκαιριακές μάσκες «προοδευτικής διακυβέρνησης». Οι πολίτες της παράταξης καταδίκασαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες εθνικές εκλογές αυτά τα σχήματα. Σήμερα, οι πολίτες αυτοί διεκδικούν ξανά το ρόλο της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης, και αύριο το ρόλο της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει να θέτει η συντηρητική ΝΔ το εκβιαστικό δίλημμα της αυτοδυναμίας και για να σταματήσει ο λαϊκιστικός ΣΥΡΙΖΑ να μονοπωλεί το ρόλο του δεύτερου μεγάλου πόλου.

Επομένως, στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές θα κριθούν οι πολιτικές προτάσεις των υποψηφίων για το μέλλον της παράταξης και της χώρας, οι πολιτικές θέσεις τους για τα συνεχώς αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου η υγειονομική, ενεργειακή και κλιματική κρίση προκαλεί μεγαλύτερες ανισότητες. Θα κριθεί η ικανότητα διεκδίκησης του ρυθμιστικού ρόλου του χώρου της δημοκρατικής παράταξης με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και της επανάκαμψής του πολιτικά ως αξιόπιστης δύναμης μεταρρύθμισης, σταθερότητας, και προοδευτικής αλλαγής, δηλαδή ως δύναμης διακυβέρνησης.

Σε αυτή τη διεκδίκηση του μέλλοντος, η παρελθοντολογία δεν συνιστά πολιτικό σχέδιο. Όσο «φροντισμένες» επικοινωνιακά κι αν είναι οι πολιτικές «αγιογραφίες» του παρελθόντος, σήμερα στην ουσία στενεύουν τον χώρο της παράταξης, τον περιορίζουν στις παλιές διαδρομές και αντιφάσεις, και με αυτό τον τρόπο διχάζουν αντί ενώνουν. Το χειρότερο είναι ότι ενέχουν το κίνδυνο να τον καθηλώσουν σε μία αδιέξοδη και αναχρονιστική συζήτηση η οποία τελικά θα αποθαρρύνει τους πολίτες να εμπλακούν στη διαδικασία ανάκαμψής του και διεκδίκησης νέου ρόλου του.

Ο διάλογος για το μέλλον και το ρόλο της δημοκρατικής παράταξης πρέπει να είναι πολιτικός, αναστοχαστικός, αλλά κυρίως σύγχρονος και ρεαλιστικός, απαλλαγμένος από σύνδρομα και τραύματα του παρελθόντος. Θα ήταν λάθος να εγκλωβιστεί σε  ζητήματα «κληρονομικών αξιώσεων», ιδιαίτερα δε όταν αυτές έπαψαν πια να «αναγνωρίζονται» από μία Σοσιαλδημοκρατία η οποία παντού στην Ευρώπη αναθεωρείται και επαναπροσδιορίζεται ιδεολογικά και πολιτικά, ενώ ανακάμπτει ταυτόχρονα ως δύναμη εξουσίας, αλλάζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Αυτή η Σοσιαλδημοκρατία που επανέρχεται δεν έχει σχέση με ετεροχρονισμένες αυτοδικαιώσεις, ούτε με προτάσεις για δήθεν «προοδευτική διακυβέρνηση» με τη λαϊκίστικη αριστερά τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Για να το πω ξεκάθαρα: το τι είναι προοδευτικό σήμερα καθορίζεται από το κατά πόσο η πολιτική που ασκείται βελτιώνει τη ζωή, την κοινωνική και εργασιακή καθημερινότητα και τα δικαιώματα των πολιτών και πρωτίστως των οικονομικά ευάλωτων. Κατά πόσο τους προστατεύει αποτελεσματικά από τους νέους κινδύνους και τις σοβαρές απειλές. Κατά πόσο προωθεί προοδευτικές- δηλαδή θετικές - μεταρρυθμίσεις για τους πολίτες στο κράτος, στην οικονομία και στη δίκαιη ανάπτυξη. Σε αυτά πεδία  που διαμορφώνονται οι πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες είναι σαφές δεν υπάρχουν σημεία διεπαφής με την πολιτική και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα παρέλκει οποιαδήποτε τέτοια παραφιλολογία.

Οι εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου δεν είναι ένας αυτοσκοπός ή μία άσκηση ατομικών διεκδικήσεων και εσωτερικών λειτουργιών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Είναι ένας κομβικός σταθμός για τον καθορισμό της πολιτικής φυσιογνωμίας, των θέσεων και των προτάσεων  με τις οποίες θα οδηγηθεί ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης  στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική αρχικά και με το νέο εκλογικό σύστημα στη συνέχεια. Σε αυτές τις εκλογές θα κριθεί η διεύρυνση του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και ο ρυθμιστικός ρόλος του στις πολιτικές εξελίξεις, η νέα εμπιστοσύνη που θα ζητήσει από τους πολίτες και η ανάκτηση της ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας του. Όχι με όρους παρελθόντος, αλλά με διεκδίκηση του μέλλοντος  που αξίζει στην ευρωπαϊκή και ελληνική σοσιαλδημοκρατία του 21ού αιώνα.

*Ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου, πρώην υφυπουργός, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Article Category Πολιτική Ετικέτες ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ εκλογές Cover Image kinal_0.jpg Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το μέλλον δεν έρχεται από το παρελθόν Is Native Κλειστό Show In Latest Ανοικτό Show Image in Latest Κλειστό Video Icon Κλειστό
Keywords
Τυχαία Θέματα