Βαγγέλης Γιαννίσης

Ο Άλλος αδερφός είναι το βιβλίο που επέλεξα για να επιστρέψω συγγραφικά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ελευσίνα, και να αφηγηθώ μια ιστορία που είχα εδώ και αρκετό καιρό στον νου μου. Όλα άρχισαν όταν διάβασα την αφήγηση ενός ατόμου που ήταν παιδί τη δεκαετία του ’80 και αναλογιζόταν πόσο εύκολο ήταν να εξαφανιστεί κάποιος εκείνη την εποχή, τότε που δεν υπήρχαν κινητά, η επικοινωνία μας ήταν αναλογική και φυσικά οι γονείς ήταν πιο χαλαροί· με λίγα λόγια, τότε που οι κίνδυνοι ήταν λιγότεροι. Ή τουλάχιστον έμοιαζαν λιγότεροι, καθώς τότε δεν υπήρχε η σημερινή υπερπληροφόρηση, την οποία

μάλιστα λαμβάνουμε σε ζωντανό χρόνο. Ο αόρατος κίνδυνος είναι ένα λογοτεχνικό μοτίβο που με συναρπάζει, οπότε τι πιο φυσικό από το να σκεφτώ να γράψω την ιστορία ενός εφήβου που εξαφανίζεται σε μια μικρή πόλη σε μια άλλη, αναλογική εποχή. Αυτός είναι ο πυρήνας του βιβλίου.

Ο Ηλίας Αδάμ λοιπόν, ένας έφηβος στο φάσμα του αυτισμού, εξαφανίζεται τον Αύγουστο του 1988 από την Ελευσίνα και μια ολόκληρη πόλη προσπαθεί να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη και τρομακτική κατάσταση: Τι απέγινε ο Ηλίας; Είναι ακόμα ζωντανός; Και θα είναι άραγε το τελευταίο παιδί που εξαφανίζεται; Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά – εκτός ίσως από το τελευταίο. Οι έρευνες κολλάνε, καταλήγουν σε αδιέξοδο και ο Ηλίας γίνεται το φάντασμα της πόλης, μια ιστορία για να φοβίζει τα άτακτα παιδιά που δεν επιστρέφουν στο σπίτι στην ώρα τους. Ο Ηλίας μπορεί να είναι απών, ωστόσο άφησε κάποιους πίσω του: την οικογένειά του.

{jb_quote} Ο αόρατος κίνδυνος είναι ένα λογοτεχνικό μοτίβο που με συναρπάζει. {/jb_quote}

Μέσα από την αφήγηση του Θέμη, του αδερφού που γλίτωσε, μαθαίνουμε για την πορεία της οικογένειάς του τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. Ο αναγνώστης μπορεί να παρατηρήσει μέσα από την κλειδαρότρυπα τις δυναμικές της οικογένειας: τη σχέση μεταξύ των δύο γονιών, τη σχέση των γονιών με τα παιδιά και τη σχέση των δύο αδερφών. Αλλά ο Θέμης, ο οποίος κατέγραψε αυτό το χρονικό σε ένα true crime βιβλίο, δεν σταματάει εδώ: Παρουσιάζει θεωρίες για την τύχη του αδερφού του, αλλά και για τους λοιπούς πρωταγωνιστές της ιστορίας, για τον αξιωματικό που ανέλαβε την έρευνα και για τη δημοσιογράφο που στον βωμό της τηλεοπτικής δόξας έδωσε τη χαριστική βολή στην όποια συνοχή είχε απομείνει στην οικογένειά του. Και η ζωή συνεχίζεται, μέχρι που ο Θέμης θα αναγκαστεί να γυρίσει στην Ελευσίνα για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που προέκυψαν έπειτα από την αυτοκτονία του πατέρα του, ο οποίος κατά πολλούς είναι ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση του Ηλία. Η πόλη έχει αλλάξει, ο ίδιος έχει αλλάξει, αλλά κάτι παραμένει το ίδιο: το μυστήριο της εξαφάνισης του αδερφού του παραμένει ανεξιχνίαστο. Μέχρι που η επιστροφή του Θέμη γίνεται η αφορμή για την ανακίνηση της υπόθεσης.

Ο Άλλος αδερφός εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Από τη μία, είναι ένα ερωτικό γράμμα στη γενέτειρά μου, ένα σύγχρονο ελευσίνιο μυστήριο, που φιλοδοξεί να τη βάλει στον χάρτη της αστυνομικής λογοτεχνίας συνδυάζοντας στοιχεία από το ψυχολογικό θρίλερ, το true crime, το police procedural και το mystery, συνομιλώντας παράλληλα με άλλα βιβλία, ταινίες, σειρές και τραγούδια – η λεγόμενη διακειμενικότητα. Από την άλλη, αποτελεί ένα μεταβατικό βιβλίο, που εμπεριέχει στοιχεία από την πρώτη φάση της καριέρας μου (από τα πρώτα οχτώ βιβλία δηλαδή) και δίνει μια πρόγευση για όσα θα ακολουθήσουν στη δεύτερη. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα, τα οποία βρίσκονται μονάχα στο μυαλό του συγγραφέα. Το βασικό για κάθε βιβλίο είναι να το απολαύσουν οι αναγνώστες, να τους κρατήσει καλή παρέα τις ώρες που θα επενδύσουν σε αυτό, και ελπίζω ο Άλλος αδερφός να ανταποκριθεί σε αυτό.

Ο άλλος αδερφός
Βαγγέλης Γιαννίσης
Διόπτρα
344 σελ.
ISBN 978-618-220-006-3
Τιμή €16,60

Keywords
Τυχαία Θέματα