«Το κουτί με τα ψέματα… (Αναΐς Νιν)» του Πέτρου Γκάτζια

«Δεν μπορείς να σώσεις τους ανθρώπους, μπορείς μόνο να τους αγαπήσεις», συνήθιζε να λέει η Αναΐς Νιν και τα λόγια της αυτά τα είχε εφαρμόσει για τα καλά στη ζωή της. Επί μια δεκαετία, άλλωστε, είχε επισήμως δύο συζύγους: έναν στη Νέα Υόρκη και έναν στο Λος Άντζελες.

Το 1947, η Νιν ήταν 44 ετών, βρισκόταν στο Μανχάταν κι ετοιμαζόταν να πάει σ’ ένα λογοτεχνικό πάρτι… Μέσα στο ασανσέρ όμως συναντά έναν άντρα κατά πολύ νεότερό της, τον ηθοποιό Ρούπερτ Πόουλ. Παρά τα 16 χρόνια που τους χωρίζουν, ο έρωτάς τους είναι

κεραυνοβόλος! Έπειτα από μια θυελλώδη σχέση μαζί του, τον ακολουθεί τελικά στην Καλιφόρνια, όπου και παντρεύονται το 1955.

Ωστόσο, η Αναΐς Νιν ήταν ήδη παντρεμένη για περίπου 20 χρόνια με τον Χιούγκο Γκάιλερ, ο οποίος εξακολουθούσε να ζει στη Νέα Υόρκη, εργαζόμενος ως χαράκτης και σκηνοθέτης.

Επί χρόνια, η συγγραφέας πηγαινοερχόταν μεταξύ των δύο πόλεων, ενώ οι σύζυγοί της αγνοούσαν ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το λεγόμενο «κουτί με τα ψέματα», κάτι σαν ημερολόγιο της διπλής ζωής της, ώστε να μπορέσει να τη διαχειριστεί.

Άλλωστε, όσοι είχαν γνωρίσει την Αναΐς Νιν και είχαν με κάποιον τρόπο συνδεθεί μαζί της, τη θεωρούσαν ένα καθ’ όλα ερωτικό πλάσμα, που μόνο ευτυχία μπορούσε να προσφέρει.

Μια γυναίκα με πολλά πρόσωπα. Από τη μια, femme fatale, ένας θηλυκός Ντ. Χ. Λόρενς, και από την άλλη μια φεμινίστρια, συχνά μια καλτ φιγούρα, αλλά πάνω απ’ όλα μια ταλαντούχα συγγραφέας. Και δεν είναι λίγοι οι εραστές της, ανάμεσά τους βέβαια διάσημοι συγγραφείς, όπως ο Τζον Στάινμπεκ, ο Αντονέν Αρτό, ο Γκορ Βιντάλ, ο Λόρενς Ντάρελ και ένας από τους μεγαλύτερους έρωτές της –αν όχι ο μεγαλύτερος– ο Χένρι Μίλερ. Με αυτόν μοιραζόταν το πάθος για την μποέμικη ζωή – η Νιν πρώτα ξελόγιασε τον Μίλερ και μετά αποπλάνησε τη γυναίκα του, την περίφημη Τζουν, ή μπορεί να συνέβη και το αντίστροφο. Όλα αυτά ενώ ήταν σχεδόν νιόπαντρη με τον πρώτο της σύζυγο.

«Έχεις κάθε δικαίωμα να πειραματιστείς με τη ζωή σου. Θα κάνεις λάθη», έλεγε, «αλλά ακόμη και αυτά είναι σωστά».

Η διγαμία της παρέμεινε κρυφή μέχρι το 1966. Αποκαλύφτηκε όταν και οι δύο σύζυγοι την περιέλαβαν στη φορολογική τους δήλωση, οπότε και ακυρώθηκε ο γάμος της με τον Πόουλ, τον δεύτερο άντρα της.

Ο πρώτος όμως, ο Γκάιλερ, δεν της ζήτησε ποτέ διαζύγιο. Η ζωή του, όπως έλεγε, είχε αποκτήσει νόημα από την ύπαρξή της και μόνο. Γιατί, όπως τόνιζε διαρκώς η Νιν: «Δεν βρίσκεις εσύ την αγάπη. Εκείνη σε βρίσκει…»

Keywords
Τυχαία Θέματα