«The Little Things» της Πέρσας Σούκα

Όταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ διάβασε το σενάριο του Τζον Λι Χάνκοκ το 1993, βρέθηκε σε δίλημμα. Ναι, μπορεί το The Little Things να έδειχνε ενδιαφέρον, ήταν όμως πολύ, πολύ σκοτεινό. Ο Χάνκοκ τότε προσέγγισε, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, τους Κλιντ Ίστγουντ, Γουόρεν Μπίτι, Ντάνι ντε Βίτο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αναγκαστικά το άφησε στο συρτάρι, μα ποτέ δεν το ξέχασε. Το 2019, ύστερα από 26 ολόκληρα χρόνια, έχοντας τη στήριξη της Gran Via Productions και της Warner Bross ξεκίνησε τα γυρίσματα, αποφασίζοντας να καθίσει ο ίδιος στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Κομητεία Κερν Κάουντι της Καλιφόρνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’90. O βοηθός σερίφη Τζο Ντέκον του Μπέικερσφιλντ παίρνει την εντολή να συγκεντρώσει τα αποδεικτικά στοιχεία ενός φόνου από το αστυνομικό τμήμα όπου υπηρετούσε τα προηγούμενα χρόνια στο Λος Άντζελες. Η αντιμετώπιση των πρώην συναδέλφων του όταν φτάνει εκεί είναι εχθρική και απαξιωτική. Κανένας δεν χαίρεται που τον βλέπει εκτός από τον καινούργιο φέρελπι ντετέκτιβ Μπάξτερ. «Ντετέκτιβ Ντέκον, ο θρύλος!» αναφωνεί. Του ζητάει να τον ακολουθήσει σε μια σκηνή φόνου κι ο Ντέκον με συγκαταβατικό ύφος δέχεται να πάει μαζί του. Το modus operandi (ο τρόπος λειτουργίας) του κατά συρροή δολοφόνου μοιραία τού φέρνει μνήμες κι ερινύες από μια παλιά δική του υπόθεση, που δεν κατάφερε να λύσει. Δεν μπορεί να κρύψει ότι ο ζήλος του ντετέκτιβ δεν έφυγε ποτέ από μέσα του. Παίρνει ολιγοήμερη άδεια κι αποφασίζει να βοηθήσει τον Μπάξτερ στη διαλεύκανση των εγκλημάτων. Κύριος ύποπτος για τις δολοφονίες είναι ένας μυστηριώδης και ιδιόρρυθμος τύπος, ο Άλμπερτ Σπάρμα. Το ψυχολογικό παιχνίδι που διαδραματίζεται μεταξύ των αστυνομικών και του Σπάρμα μετατρέπεται σε εμμονή χωρίς όρια κι αναστολές για τους τρεις ήρωες.

Ο Τζον Λι Χάνκοκ (Μια σχέση στοργής, Η μαγική ομπρέλα) έγραψε και σκηνοθέτησε ένα all time classic θρίλερ, με τα γνώριμα μοναδικά στοιχεία των ’90s που απολάμβανε ο θεατής εκείνη την εποχή σε κάθε ευφυές αστυνομικό φιλμ που σεβόταν το κοινό του. Με έξυπνους κι ευρηματικούς διαλόγους, σκοτεινές πτυχές των ηρώων, επικίνδυνες γραμμές ισορροπίας κι ανατροπές μέχρι τέλους.

Ο Ντένζελ Γουάσινγκτον (Malcom X, Glory, American Gangster) ως Ντέκον είναι περιεκτικός, έχοντας το ειδικό βάρος του άξιου, πολύπειρου πρωταγωνιστή. Υποδύεται με ειλικρίνεια τον άνθρωπο που παλεύει με τις αποτυχίες και τα φαντάσματά του, αλλά και που δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί με το ένστικτο του ερευνητή. Έχει εκπληκτική αμεσότητα δηλώνοντας με άνεση απόλυτος κυρίαρχος των σκηνών, ακόμα κι όταν βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.

{jb_quote} Με έξυπνους κι ευρηματικούς διαλόγους, σκοτεινές πτυχές των ηρώων, επικίνδυνες γραμμές ισορροπίας κι ανατροπές μέχρι τέλους. {/jb_quote}

Ο Ράμι Μάλεκ (Bohemian Rhapsody, No Time to Die) ως ντετέκτιβ Μπάξτερ ανέλαβε έναν δύσκολο και κόντρα ρόλο, πράγμα που γίνεται γρήγορα αντιληπτό, παρ’ όλα αυτά στέκεται με αξιοπρέπεια δίπλα στον ασύγκριτο Γουάσινγκτον, που του δίνει γενναιόδωρα τα περιθώρια να αναδειχθεί.

Ο Τζάρεντ Λέτο ερμηνεύει τον Σπάρμα υποδειγματικά και τσαλακώνει με μαεστρία το παρουσιαστικό του, βγάζοντας έναν ήρωα ανατριχιαστικό, απεχθή και παρακμιακό. Μεταμορφώνεται σε ένα απόλυτο τίποτα που παίρνει υπόσταση από οποιαδήποτε εγκληματική πράξη. Για τον ρόλο του μάλιστα κέρδισε μια υποψηφιότητα για τις Χρυσές Σφαίρες. Ο ίδιος δήλωσε ότι ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα για να ενσαρκώσει τον Σπάρμα. Ζητούσε επίμονα από τον σκηνοθέτη να του λύσει εύλογες απορίες, οι οποίες παραμένουν άλυτες και στην ταινία. Ο Χάνκοκ όμως αρνήθηκε, λέγοντάς του ότι κι ο ίδιος δεν ήξερε να του απαντήσει.

Το The Little Things είναι ένα φιλμ νεονουάρ που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο λεπτό. Με ένα τέλος επεξηγηματικό και μετέωρο ταυτόχρονα, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από τον θεατή να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί μόνος του το ερωτηματικό που του αφήνει.

Ο Χάνκοκ σε μια πρόσφατη συνέντευξή του εξομολογήθηκε: «Αυτό που ήθελα ήταν ένα διαφορετικό και λιγότερο τυποποιημένο τέλος. Χωρίς ανελέητα κυνηγητά, με τον αστυνομικό να συλλαμβάνει τον κακό και να γίνεται ο άνθρωπος της ημέρας. Η ταινία έχει μια έκβαση που, από όποια οπτική και να τη δεις, η αίσθηση που σου βγάζει είναι γκρίζα. Όλα κινούνται σε μια μουντή κατάσταση, πλοκή, συμπεριφορές, ένστικτα, χαρακτήρες. Όπως και στη ζωή, τα πάντα είναι γκρι».

Η ταινία προβάλλεται στο HBO Max.

https://www.youtube.com/watch?v=1HZAnkxdYuA&app=desktop

Keywords