Χαμένο ποίημα του Ναμπόκοφ από το 1942 δημοσιεύτηκε πρώτη φορά

Ένα χαμένο ποίημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, γραμμένο από την οπτική γωνία του Σούπερμαν που θρηνεί επειδή δεν μπορεί να κάνει παιδιά με την αγαπημένη του Λόις Λέιν, δημοσιεύτηκε πρώτη φορά από το Times Literary Supplement. Στο ποίημα, ο Σούπερμαν εκφράζει θλίψη επειδή, παρότι είναι ερωτευμένος, «ο γάμος θα ήταν φόνος εκ μέρους μου», διότι η «έκρηξη αγάπης» του θα μπορούσε να σκοτώσει τη σύντροφό του.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri}

{loadposition adsence-inarticle-makri}

Ο Ναμπόκοφ είχε στείλει το ποίημα αυτό, με τίτλο «The Man of To-Morrow’s Lament», προς δημοσίευση στο περιοδικό New Yorker το 1942. Ωστόσο, έλαβε αρνητική απάντηση, καθώς «οι περισσότεροι έχουμε την αίσθηση ότι πολλοί αναγνώστες μας δεν θα το καταλάβουν», σύμφωνα με τον συντάκτη Τσαρλς Πιρς.

«Ο Πιρς δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε φανταστεί ότι η άρνηση του New Yorker να δημοσιεύσει το πρώτο ποίημα, ενδεχομένως, στον κόσμο για τον Σούπερμαν πιθανόν να σήμαινε ότι το ποίημα δεν θα εμφανιζόταν ποτέ και πουθενά», αναφέρει σε άρθρο του στο Times Literary Supplement ο Ρώσος ακαδημαϊκός Αντρέι Μπάμπικοφ, προσθέτοντας: «Ούτε μπορούσε να προβλέψει ότι ο δημιουργός του θα ήταν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ένας παγκοσμίως διάσημος συγγραφέας, ένας επίμονος γρίφος για τους αναγνώστες και τους γνώστες της τέχνης του και ότι αυτό το ποίημα, που απορρίφθηκε το 1942, θα γινόταν μία από τις χαμένες σελίδες της δημιουργικής του βιογραφίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαμένο, Ναμπόκοφ, 1942,chameno, nabokof, 1942