«Τελικά να έχεις ή να μην έχεις; (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Λορίν Μπακόλ)» του Πέτρου Γκάτζια

Ο πόλεμος δεν είχε ακόμη τελειώσει, όταν ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ γνώριζε τη Λορίν Μπακόλ, τον μεγάλο και τελευταίο έρωτα της ζωής του. Λίγους μήνες αργότερα, στα γυρίσματα της θρυλικής πια ταινίας Η σειρήνα της Μαρτινίκα, η οποία βασίζεται στο βιβλίο του Χέμινγουεϊ Να έχεις ή να μην έχεις, ο Μπόγκι βρέθηκε στο καμαρίνι της με ερωτικές διαθέσεις. Σ’ αυτές τις πρώτες εβδομάδες των γυρισμάτων, εκείνος τη βοηθούσε να ξεπεράσει το άγχος και το τρακ που είχε. Αυτή τη φορά όμως βρίσκονταν μόνοι οι δυο τους, πειράζοντας ο ένας τον άλλον.

Μέχρι τότε η 19χρονη Λορίν δεν έτρεφε μεγάλη εκτίμηση

για τον 43χρονο Μπόγκαρτ, μάλιστα σχεδόν αγνοούσε όλα όσα είχε κάνει στον κινηματογράφο και προτιμούσε σταρ σαν τον Κάρι Γκραντ. Παρ’ όλα αυτά, εκείνος ήθελε να τη φιλήσει και όταν το έκανε, της ζήτησε τον αριθμό του τηλεφώνου της και άρχισε να την παίρνει καθημερινά, προκαλώντας την αγανάκτηση της μητέρας της αφού ήταν παντρεμένος. Αυτό σήμαινε πως ο δεσμός τους θα ήταν παράνομος. Συναντιόντουσαν κυρίως μέσα στο αυτοκίνητο και στα διαλείμματα των γυρισμάτων. Αποκαλούνταν μεταξύ τους «Σλιμ» και «Στιβ», από τα παρατσούκλια των ηρώων στην ταινία όπου γνωρίστηκαν.

Αυτή ήταν και η αρχή μιας υπέροχης σχέσης, που κατέληξε σε γάμο με δύο παιδιά και κράτησε μέχρι τον αιφνίδιο θάνατο του Μπόγκι.

Πολλά χρόνια αργότερα, η Λορίν Μπακόλ θα γίνει και συγγραφέας. Αντικείμενο της γραφής της η ζωή της και κυρίως ο έρωτάς της με τον Μπόγκαρτ, σε τρία βιβλία που εκδόθηκαν το 1978, το 1994 και το 2005.

«Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι η πιο ολοκληρωμένη εμπειρία της ζωής μου», έλεγε. «Κανείς δεν θα μπορούσε να γράψει μια ερωτική ιστορία καλύτερη απ’ αυτή που ζήσαμε», δήλωνε, αναφερομένη στον θρυλικό Ρικ της Καζαμπλάνκα.

Ωστόσο, το πρώτο, προφητικό –όπως αποδείχτηκε– μήνυμα το είχε στείλει ο ίδιος ο Μπόγκι, πολλά χρόνια νωρίτερα, τη δεκαετία του ’50, όταν υποδύθηκε τον ιδιοφυή αλκοολικό συγγραφέα Ντίξον Στιλ. Η ταινία αρχίζει με τον Μπόγκαρτ να παλεύει με τις λέξεις στη γραφομηχανή του και τελειώνει με τα λόγια που υποδηλώνουν έναν μεγάλο, όσο και καταραμένο έρωτα: «Γεννήθηκα όταν με φίλησε. Πέθανα όταν με εγκατέλειψε. Έζησα για μερικές εβδομάδες, όταν με αγάπησε…»

Keywords
Τυχαία Θέματα