Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Ένα ηθικό δίλημμα

16:58 1/1/2023 - Πηγή: Diastixo

Ο Ammaar Reshi, ένας σχεδιαστής από το Σαν Φρανσίσκο, είχε μία πρωτότυπη ιδέα: να δημιουργήσει ένα παιδικό βιβλίο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Και χρειάστηκε μόλις ένα Σαββατοκύριακο για να το κάνει, ανοίγοντας μία μεγάλη συζήτηση για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη λογοτεχνία, και ευρύτερα στην τέχνη.

Ο Reshi χρησιμοποίησε την ψηφιακή πλατφόρμα ChatGPT, που μιμείται πειστικά την ανθρώπινη σκέψη και γραφή, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν μία «κουβέντα» μαζί του, για να γράψει την ιστορία του, αντλώντας στοιχεία από μία τέτοια «συζήτηση» σχετικά με ένα κορίτσι

ονόματι Άλις. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε το ψηφιακό εργαλείο Midjourney, που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες με βάση μία περιγραφή που δίνει ο χρήστης, προκειμένου να εικονογραφήσει το βιβλίο του. Το πείραμα αποδείχτηκε επιτυχημένο: μέσα σε 72 ώρες το 12σέλιδο βιβλίο του Reshi ήταν διαθέσιμο για αγορά μέσω Amazon.

Ο δημιουργός παρουσίασε το επίτευγμά του μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και δέχτηκε συγχαρητήρια από πολλούς για την πρωτοποριακή του ιδέα. Δέχτηκε όμως και έντονες επικρίσεις από άλλους, που επισήμαναν τα ηθικά προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Κυρίως, το εξής πρόβλημα: το Midjourney και άλλες πλατφόρμες δημιουργίας εικόνων μέσω τεχνητής νοημοσύνης «τρέφονται» από εκατομμύρια εικόνες, ώστε να εκπαιδευτούν στο να παράγουν τις δικές τους. Επομένως, εικόνες που ανήκουν σε φωτογράφους, εικονογράφους, σχεδιαστές ή άλλους καλλιτέχνες χρησιμοποιούνται χωρίς τη συγκατάθεσή τους για να συνεισφέρουν στη δημιουργία αυτών των ψηφιακών δημιουργημάτων. Ορισμένοι μάλιστα χαρακτηρίζουν την πρακτική αυτή ως «υψηλής τεχνολογίας κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας», που στο μέλλον μπορεί να πλήξει σημαντικά τους καλλιτέχνες.

Όπως το θέτει η Adriane Tsai, εικονογράφος παιδικών βιβλίων: «Η τέχνη που δημιουργείται από κλεμμένη τέχνη, ακόμα κι αν μοιάζει “νέα”, έχει δημιουργηθεί από κλεμμένη τέχνη. Αν η τεχνητή νοημοσύνη δεν είχε εκπαιδευτεί με κλεμμένα έργα, δεν θα μπορούσες να δημιουργήσεις το “νέο” έργο τέχνης σου».

Keywords
Τυχαία Θέματα