Στάθης Παπαγιαννίδης

08:16 6/7/2021 - Πηγή: Diastixo

Πριν καθίσω να γράψω αυτό το κείμενο, έκατσα μισή ώρα στο Facebook. Ομολογώ ότι μηνύματα έρχονταν συνέχεια, παράθυρα άνοιγαν κι έκλειναν τραβώντας την προσοχή μου, πήγαινα από το ένα θέμα στο άλλο και μετά σε ένα τρίτο χωρίς να καταλήγω πουθενά. Όλα γίνονταν γρήγορα, επιφανειακά κι επιπόλαια.

Πριν από 21 χρόνια έγραψα το πρώτο μου βιβλίο, Βοηθήστε τους κομπιουτεράδες, κόντρα στο ρεύμα της εποχής που έβλεπε την πληροφορική σαν το επάγγελμα του μέλλοντος. Μα εγώ δεν μιλούσα για κομπιούτερ, μιλούσα για κομπιουτεράδες.

Τα κομπιούτερ έχουν μέλλον. Οι κομπιουτεράδες έχουν; Και μέλλον δεν εννοώ μόνο την καριέρα, αλλά και την ψυχική ισορροπία. Ο πιο προικισμένος κομπιουτεράς του 20ού αιώνα, Steve Jobs, πέθανε στα 50 κάτι του από καρκίνο, αφού πρώτα τον απέλυσαν από την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Σήμερα, βλέπω τα παιδιά μας να μεγαλώνουν με κινητά, tablet και laptop και ανησυχώ. Με καραντίνα, lockdown και φόβο συγχρωτισμού λόγω Covid, η κοινωνικοποίηση πάει περίπατο. Φοβάμαι ότι όλος αυτός ο χρόνος του εγκλεισμού έκανε πολύ κακό στους νέους και στα παιδιά, γιατί κράτησε πολύ.

{jb_quote} Έστω και ένα παιδί να βοηθήσω με το βιβλίο μου, θα είμαι ευτυχισμένος. {/jb_quote}

Το βιβλίο για την εξάρτηση του Facebook το έγραψα σαν μηχανικός υπολογιστών κι όχι σαν ψυχολόγος. Θα ήθελα να ταξιδέψει σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας. Γιατί οι νέοι αποτελούν το 30% του πλανήτη μας, αλλά το 100% από το μέλλον του.

Το βιβλίο αυτό το έγραψα για τους νέους, γι’ αυτό και ο τίτλος του είναι διπλός: Facebook: Η εξάρτηση του σήμερα, η ψύχωση του αύριο.

Δεν έχω τίποτε εναντίον των social media (Facebook, Instagram κ.λπ.). Είναι χρήσιμα εργαλεία της ανθρώπινης επικοινωνίας. Χρειάζεται όμως οριοθέτηση. Και τώρα που τα social media πέρασαν στα κινητά, γίναμε όλοι κομπιουτεράδες.

Η Γαλλική Παιδιατρική Εταιρεία έχει θεσπίσει τον κανόνα 3-6-9-12:
Όχι τηλεόραση πριν από τα 3.
Όχι ηλεκτρονικά παιχνίδια πριν από τα 6.
Όχι κινητό πριν από τα 9.
Όχι social media πριν από τα 12 (μάξιμουμ χρόνος χρήσης ½ ώρα).

Έστω και ένα παιδί να βοηθήσω με το βιβλίο μου, θα είμαι ευτυχισμένος.

Facebook: Η εξάρτηση του σήμερα, η ψύχωση του αύριο
Στάθης Παπαγιαννίδης
Δίαυλος
120 σελ.
ISBN 978-960-531-465-1
Τιμή €8,50

Keywords
Τυχαία Θέματα