Σκληρή γλώσσα από τον Ορχάν Παμούκ κατά του καθεστώτος Ερντογάν

08:16 8/6/2021 - Πηγή: Diastixo

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ για την έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας στην πατρίδα του, την Τουρκία, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Kisa Dalga.

«Η Τουρκία δεν είναι δημοκρατία. Οι κάλπες στήνονται και ο κόσμος ψηφίζει. Όμως αν από τις κάλπες δε βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, το ακυρώνουν, όπως έγινε στις πρώτες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και στις ανατολικές περιφέρειες. Στην Τουρκία, αν ψηφίζεις το κυβερνών κόμμα, υπάρχει

κάτι σαν δημοκρατία. Γιατί αυτές τις ψήφους τις μετρούν. Δεν υπάρχει ελευθερία γνώμης, δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών, άρα δεν υπάρχει ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Οι ελεγκτικοί θεσμοί δεν έχουν ανεξαρτησία. Ούτε καν η κεντρική τράπεζα δεν έχει ανεξαρτησία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Ο Ορχάν Παμούκ μίλησε ακόμα για το τελευταίο του μυθιστόρημα, με τίτλο Veba Geceleri, η υπόθεση του οποίου εκτυλίσσεται σε ένα μικρό νησί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου ένας κυβερνήτης, ένας γιατρός και ένας στρατιωτικός προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μία επιδημία. Και παρότι το θέμα μοιάζει επίκαιρο, λόγω της πανδημίας Covid-19, ο νομπελίστας συγγραφέας ξεκαθάρισε πως επεξεργαζόταν αυτή την ιδέα επί σαράντα χρόνια και είχε ξεκινήσει να γράφει το βιβλίο πριν από πέντε χρόνια.

«Σκέφτηκα “τι να κάνουμε, είμαστε κλεισμένοι μέσα, δε βγαίνουμε από το σπίτι. Θα τελειώσω το μυθιστόρημα και θα το εκδώσω όταν περάσει η πανδημία”. Όμως επίσης σκέφτηκα ότι κανείς δε θέλει να διαβάσει πολεμικά μυθιστορήματα μετά τον πόλεμο. Γιατί οι πάντες είναι εξουθενωμένοι από τον πόλεμο. […] Όταν περάσει αυτή η πανδημία, κανείς δε θα θέλει ούτε να θυμάται την πανδημία. Με αυτές τις σκέψεις, επιτέλους ολοκλήρωσα το έργο», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα