Πώς τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν την παγκόσμια εκδοτική βιομηχανία

Τη σημασία της ύπαρξης και διαθεσιμότητας συγκρίσιμων δεδομένων από όλες τις χώρες για την αγορά των βιβλίων, ώστε να έχουμε μία καθαρή και ολοκληρωμένη εικόνα για την παγκόσμια εκδοτική βιομηχανία, υπογράμμισε η Karine Pansa, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA), μιλώντας στο συνέδριο Digital Book World στη Νέα Υόρκη.

Η Pansa παρουσίασε αποσπασματικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα για ορισμένες χώρες,

τα οποία όμως παρουσιάζουν έντονες αποκλίσεις ως προς την προέλευση και την αξιοπιστία τους και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε σαφή συμπεράσματα. Όπως σχολίασε, τα αναγκαία δεδομένα μπορούν να συγκεντρωθούν με τον κατάλληλο συντονισμό και θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ την παγκόσμια εκδοτική βιομηχανία.

Εξηγώντας πώς μπορούν να συνεισφέρουν τα δεδομένα, αναφέρθηκε στην όλο και πιο επείγουσα στροφή της εκδοτικής βιομηχανίας προς την αειφορία. «Χωρίς πραγματικά, λεπτομερή δεδομένα, πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του τομέα μας; Σε όλες τις αγορές που εξετάσαμε, τα τυπωμένα βιβλία εξακολουθούν να κυριαρχούν. Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με την εφοδιαστική αλυσίδα για να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα των τυπωμένων βιβλίων, που οι αναγνώστες σε πολλές αγορές εξακολουθούν να λατρεύουν; Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα απόβλητα, τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των μεταφορών;» επισήμανε.

Κατά την ίδια, τα κατάλληλα δεδομένα θα μπορούσαν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα και σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και πειρατείας, προσφέροντας μια σαφέστερη εικόνα για το πραγματικό ποσοστό των ανθρώπων που διαβάζουν βιβλία σε ψηφιακή μορφή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που «κατεβάζουν» παράνομα ebooks από το διαδίκτυο, και εξετάζοντας το κατά πόσον η τιμή των ψηφιακών βιβλίων και των ψηφιακών συσκευών ανάγνωσης επηρεάζει τη συμπεριφορά των αναγνωστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα