Ο θάνατος της 17χρονης Μέρι Χόγκαρθ και η επίδρασή του στον Ντίκενς

Η επιρροή που είχε στον Κάρολο Ντίκενς ο απροσδόκητος θάνατος της κουνιάδας του, Μέρι Χόγκαρθ, είναι ένα από τα θέματα που εξετάζονται σε έκθεση για τον μεγάλο Άγγλο συγγραφέα, η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 30 Ιουνίου έως τις 17 Οκτωβρίου 2021 στο παλιό του σπίτι στο Λονδίνο.

Η έκθεση εστιάζει στην περίοδο 1836-1837, όταν ο Ντίκενς παντρεύτηκε την Κάθριν Χόγκαρθ και μαζί τους πήγε να ζήσει και η αδελφή

της, Μέρι. Μεταξύ τους υπήρχε αμοιβαία συμπάθεια, όπως πιστοποιείται από επιστολές και άλλα έγγραφα της εποχής. Ωστόσο, τον Μάιο του 1837, σε ηλικία μόλις 17 ετών, η Μέρι Χόγκαρθ πέθανε ξαφνικά, πιθανόν από ανακοπή ή ανεύρυσμα.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Σύμφωνα με μελετητές της ζωής και του έργου του Ντίκενς, το γεγονός αυτό τον επηρέασε βαθύτατα. Την περίοδο εκείνη έγραφε το μυθιστόρημα Όλιβερ Τουίστ και μετά τον θάνατο της Μέρι δημιούργησε τον χαρακτήρα της Ρόουζ Μέιλι, ενός κοριτσιού που αρρωσταίνει βαριά, αλλά θεραπεύεται. Την περιγράφει ως εξής: «Δεν είχε κλείσει τα δεκαεφτά. Σμιλεμένη σε ένα τόσο ξεχωριστό καλούπι, τόσο ήπια κι ευγενική, τόσο αγνή και όμορφη – η γη μοιάζει να μην είναι το στοιχείο της, ούτε τα ακατέργαστα πλάσματά της σύντροφοι ταιριαστοί γι’ αυτή».

Μάλιστα, στην έκθεση θα παρουσιαστούν πρώτη φορά δυο μενταγιόν: ένα σε σχήμα καρδιάς, που ανήκε στη Μέρι Χόγκαρθ και περιείχε μια τούφα από τα μαλλιά του Ντίκενς, και ένα σε σχήμα θυρεού, που ανήκε στον Ντίκενς και περιείχε μια τούφα από τα μαλλιά της Μέρι Χόγκαρθ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
17χρονης Μέρι Χόγκαρθ, Ντίκενς,17chronis meri chogkarth, ntikens